Bonuri de masă 2022. Veste bună pentru milioane de români, majorarea se poate da din iunie

Deși tichetele de masă cresc doar din 1 iulie, firmele vor putea acorda legal noua valoare inclusiv pentru luna iunie.
Filip Stan
10 iun. 2022, 12:58
Bonuri de masă 2022. Veste bună pentru milioane de români, majorarea se poate da din iunie

Bonuri de masă 2022. Veşti bune pentru milioane de români. Valoarea  tichetului de masă va crește, de la 1 iulie, până la 30 lei, față de de cei 20,17 lei/zi din prezent, conform unui proiect adoptat în această săptămână de Parlament. Asta înseamnă că, dacă vor și își permit, firmele pot crește valoarea tichetelor acordate salariaților începând cu 1 iulie. Dacă aleg să o facă, angajatorii vor putea să dea salariaților în luna iulie, în plus față de cuantumul aferente zilelor lucrate în iunie, diferența dintre valoarea actuală și cea de 30 lei/zi, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de lege, ce conține majorarea tichetului de masă și care se îndreaptă spre șeful statului pentru promulgare, conține următoarea mențiune: „Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună”.

Mai exact, angajatorii care au plasat deja comanda pentru tichetele de masă ce vor fi acordate în luna iulie (la cuantumul actual de 20,17 lei), vor putea acorda apoi salariaților diferența dintre cuantumul vechi și cel aplicabil de la 1 iulie. Dacă tichetele de masă acordate salariaților sunt la valorile maxime, asta înseamnă că vor putea acorda în plus 9,83 lei pentru fiecare zi muncită.

Tichete de masă 2022. Veste bună pentru români, valoare majorată cu 50% din iulie
Bonuri de masă 2022. Cuantumul de 30 de lei va fi valabil până în martie 2023, fără a mai exista posibilitatea ca până la acea dată valoarea să fie majorată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii, așa cum s-a întâmplat până acum.

Majorarea valorii tichetului de masă fusese anunțată încă din aprilie de către Guvern în cadrul programului „Sprijin pentru România”.

Reamintim că tichetele de masă, ca și orice alte biletele de valoare, de altfel, se acordă din februarie doar pe card.

Schimbarea adusă de proiectul de lege, respectiv majorarea valorii tichetului de masă la 30 de lei, nu este obligatorie pentru firme. Cei 30 de lei reprezintă valoarea maximă a unui tichet de masă, dar nu înseamnă că firmele vor trebui să dea această valoare, dacă nu își permit, ele putând acorda orice sumă, dar până în 30 de lei.

Indiferent dacă vor crește valoarea tichetelor de masă sau nu, angajatorii trebuie să știe că sumele acordate pentru tichetele de masă sunt deductibile limitat, fiind incluse în limita unei cote de până la 5% aplicată cheltuielilor sociale, doar dacă sunt oferite pentru zilele în care salariatul a fost la muncă, și nu în concediu fără plată, de odihnă sau medical.

Pentru tichetele acordate salariaților, firmele trebuie să rețină și să plătească către stat 10% din valoarea lunară acordată, respectiv impozitul pe venit.

Tichete de masă 2022. Umilinţă pentru milioane de români. Se aştepta dublare, dar valoarea bonurilor a crescut cu, atenţie, 8 bani!
Pe de altă parte, dacă majorează valoarea tichetului de masă acordată salariaților, angajatorii nu pot reduce salariul de bază primit de angajați.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ce a găsit o româncă în roșiile țărănești cumpărate dintr-un celebru supermarket. Ce curgea din ele
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată acum în România. Se aplică din 27 iulie, ora 23:00
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
S-a aflat ce salariu primește Prințul William al Marii Britanii. Câți bani câștigă lunar fiul Regelui Charles
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale și parlamentare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!