Bonuri de masă 2022. Veşti bune pentru milioane de români. Valoarea tichetului de masă va crește, de la 1 iulie, până la 30 lei, față de de cei 20,17 lei/zi din prezent, conform unui proiect adoptat în această săptămână de Parlament. Asta înseamnă că, dacă vor și își permit, firmele pot crește valoarea tichetelor acordate salariaților începând cu 1 iulie. Dacă aleg să o facă, angajatorii vor putea să dea salariaților în luna iulie, în plus față de cuantumul aferente zilelor lucrate în iunie, diferența dintre valoarea actuală și cea de 30 lei/zi, scrie avocatnet.ro.
Proiectul de lege, ce conține majorarea tichetului de masă și care se îndreaptă spre șeful statului pentru promulgare, conține următoarea mențiune: „Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună”.
Mai exact, angajatorii care au plasat deja comanda pentru tichetele de masă ce vor fi acordate în luna iulie (la cuantumul actual de 20,17 lei), vor putea acorda apoi salariaților diferența dintre cuantumul vechi și cel aplicabil de la 1 iulie. Dacă tichetele de masă acordate salariaților sunt la valorile maxime, asta înseamnă că vor putea acorda în plus 9,83 lei pentru fiecare zi muncită.
Tichete de masă 2022. Veste bună pentru români, valoare majorată cu 50% din iulie
Bonuri de masă 2022. Cuantumul de 30 de lei va fi valabil până în martie 2023, fără a mai exista posibilitatea ca până la acea dată valoarea să fie majorată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii, așa cum s-a întâmplat până acum.
Majorarea valorii tichetului de masă fusese anunțată încă din aprilie de către Guvern în cadrul programului „Sprijin pentru România”.
Reamintim că tichetele de masă, ca și orice alte biletele de valoare, de altfel, se acordă din februarie doar pe card.
Schimbarea adusă de proiectul de lege, respectiv majorarea valorii tichetului de masă la 30 de lei, nu este obligatorie pentru firme. Cei 30 de lei reprezintă valoarea maximă a unui tichet de masă, dar nu înseamnă că firmele vor trebui să dea această valoare, dacă nu își permit, ele putând acorda orice sumă, dar până în 30 de lei.
Indiferent dacă vor crește valoarea tichetelor de masă sau nu, angajatorii trebuie să știe că sumele acordate pentru tichetele de masă sunt deductibile limitat, fiind incluse în limita unei cote de până la 5% aplicată cheltuielilor sociale, doar dacă sunt oferite pentru zilele în care salariatul a fost la muncă, și nu în concediu fără plată, de odihnă sau medical.
Pentru tichetele acordate salariaților, firmele trebuie să rețină și să plătească către stat 10% din valoarea lunară acordată, respectiv impozitul pe venit.
Tichete de masă 2022. Umilinţă pentru milioane de români. Se aştepta dublare, dar valoarea bonurilor a crescut cu, atenţie, 8 bani!
Pe de altă parte, dacă majorează valoarea tichetului de masă acordată salariaților, angajatorii nu pot reduce salariul de bază primit de angajați.