Bonuri de masă 2023. Ce veste pentru bugetari, dublă majorare în şase luni

Guvernul a anunţat că, începând cu 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă oferite angajaților va crește de la 30 de lei la 35 de lei, dar de la 1 august 2024 la 40 de lei.
Filip Stan
23 iul. 2023, 08:14
Bonuri de masă 2023. Ce veste pentru bugetari, dublă majorare în şase luni

Bonuri de masă 2023. Începând cu 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă va fi majorată de două ori în următoarele 6 luni. Prima majorare va fi la 35 de lei, ceea ce înseamnă că pentru 22 de zile lucrate, angajații vor primi 770 de lei.

A doua majorare va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024, când valoarea nominală a unui tichet de masă nu va putea depăși suma de 40 de lei, conform proiectului de OUG pentru modificarea Legii nr. 165/2018. Astfel, din ianuarie 2024, valoarea tichetelor obținute de angajați, pentru 22 de zile lucrate, va fi de 880 de lei.

Bonuri de masă 2023. Decizia de a majora valoarea tichetelor de masă a fost luată ca urmare a discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Guvernul a considerat că o majorare era necesară pentru a proteja categoriile vulnerabile care dețin astfel de tichete, în contextul unei diminuări a puterii de cumpărare și a creșterii prețurilor la utilități și bunuri de consum ca urmare a liberalizării prețurilor la energie.

Proiectul prin care se modifică valoarea tichetelor de masă a fost publicat în dezbatere la Ministerul Muncii, iar începând cu 1 august 2023, se abrogă Ordinul comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nr. 1263/654/2023 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

Tichete de masă 2023. Se taie bonurile de masă, cine sunt românii care nu beneficiază de majorarea Guvernului

Bonuri de masă 2023. Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate într-o lună și sunt acordate angajatului în funcție de numărul de zile lucrate în luna precedentă. Acestea se impozitează conform salariului, iar cota de impozit pe salarii este de 10%, aplicată conform algoritmului prevăzut de Codul Fiscal, art. 78, alin. (2), lit. a). Tichetelor de masă nu li se aplică contribuții sociale.

Este important de menționat că proiectul de modificare a valorii tichetelor de masă trebuie să fie confirmat și implementat în practică pentru ca majorarea să intre în vigoare la datele specificate.

Tichete de masă 2023. Scandal uriaş, românii ar putea pierde bonurile de masă, Consiliul Concurenţei a început ancheta

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Când este bine să bei cafea, de fapt. Ce recomandă medicul Vlad Ciurea să faci în fiecare zi: “Trebuie să fie relaxare și plăcere”
Capital.ro
Schimbare uriașă în România. A intrat în vigoare de la 1 August. Toți românii vor beneficia
Playtech.ro
SFÂȘIETOR Ce le-a spus Nicu Covaci colegilor săi înainte să moară. ȚI se rupe sufletul
DailyBusiness
Sute de mii de pensionari NU își permit medicamentele! Cât de MICI sunt indemnizațiile sociale în România
Adevarul
Se apropie pacea în Ucraina? Expert român în diplomație de la Oxford: „Toate acestea ridică multe semne de întrebare”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Ce teritorii a pierdut România în istorie. Cum arăta țara în întregime
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
BREAKING | Sorin Porojan, un cunoscut om de afaceri din Argeș, a murit după ce a căzut cu ATV-ul într-o râpă
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris. Echipa feminină de 8+1 la canotaj și-a confirmat supremația în această probă
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
România câștigă aurul la canotaj 8+1 la Jocurile Olimpice
MediaFlux
A fost găsit SPÂNZURAT! DOLIU în FOTBALUL românesc
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?