Bonuri de masă 2024. La Bucureşti au fost astăzi peste 300 de voluntari, dublu faţă de 4 ianuarie anul trecut. Aşa de mulţi, încât au aşteptat peste două ore până să le vină rândul, iar mulţi nu au mai apucat să doneze până s-a închis centrul de transfuzii. Majoritatea ştiau că valoarea tichetului pentru donatori a crescut de la 67 la 280 de lei.
„Până o să intre în colaps Ministerul Sănătăţii, pentru că sunt prea mulţi bani. O să vină, vă daţi seama”, spune un bărbat care a donat sânge în primele zile ale anului. Directorul centrului de transfuzii Bucureşti se plângea anul trecut că nu are suficient sânge ca să onoreze cererile spitalelor. Acum, se gândeşte să mărească numărul angajaţilor, dacă vor veni la fel de mulţi donatori şi zilele următoare.
Lucia Grijac, director Centrului de Transfuzii Bucureşti: „În ceea ce priveşte angajarea personalului, aceasta nu ţine neapărat de noi, dar cu personalul pe care îl avem, cu capacitatea pe care o avem, vom încerca să ne adaptăm, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii”
Asistentele de la Galaţi au avut şi ele o surpriză plăcută. Oamenii au stat la coadă încă de la prima oră ca să doneze sânge. La nici două ore de la începerea programului de lucru de la Centrul de Transfuzii au ajuns deja peste 70 de persoane. Mulţi donatori ştiau că tichetul care îi răsplăteşte este mai generos de anul acesta. „Vreau să încep prin a saluta inițiativa legislativă prin care a crescut valoarea tichetelelor. Nu aş vrea să nu menționăm că donatorul trebuie să se prezinte din considerente umanitare. Această creștere e un semn de apreciere”, a spus Camelia Stoichicescu, directorului Centrului de Transfuzii Galați.
Vestea că pot pleca acasă cu mai mulţi bani după ce donează a ajuns şi la Craiova. „Probabil că este un impuls pentru mai multe persoane, pentru cei care chiar au nevoie de asta. Şi cred că ar fi bine să fie mărite într-un fel”, spune un donator oltean.
„Ziua de azi a fost bună din punctul nostru de vedere. Au donat până acum aproape 100 de persoane. Ne aşteptăm ca acest număr să crească, întrucât valoarea tichetelor s-a modificat de la 1 ianuarie”, a spus Mariana Alina Linte, directorului Centrului de Transfuzii Craiova pentru Observator. În România, doar 1,7% din populaţie donează în mod regulat sânge, faţă de o medie europeană de 10%. Necesarul este oricum cu mult mai mare, iar trendul este descendent.
Până acum, valoarea unui tichet era de aproape 10 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea acestor tichete de masă a crescut la 40 de lei.
Românii care donează sânge primesc șapte tichete de masă! Donatorii vor primi 280 de lei în tichete de masă pentru o sesiune de donare, faţă de 68 de lei, cât primeau în trecut. În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să fie îndeplinite o serie de condiții. Printre acestea se numără o vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pulsul regulat și tensiunea arterială stabilă. De asemenea, donatorii nu trebuie să fie sub tratament.
Se poate dona sânge de maximum patru ori pe an, la un interval de trei luni. Noile tichete mărite încearcă să rezolve problema lipsei de sânge din spitale.
Printre motivele pentru care oamenii aleg să doneze sânge se numără și creșterea valorii la tichete. Pe lângă această măsură, mulți donatori au beneficiat la rândul lor de ajutorul altor oameni, iar acum au dorit să întoarcă gestul.
Bonuri de masă 2024. Condiții pentru a putea dona sânge și beneficia de noile tichete de masă majorate
Tichete de masă 2024. Guvernul a aprobat creşterea valorii tichetelor de masă de la 1 ianuarie 2024, astfel că milioane de angajaţi români vor primi mai mulţi bani.
Potrivit datelor, peste trei milioane de angajați români primesc tichete de masă, dintre care 1,2 milioane de angajați la stat și peste două milioane de angajați la privat.
Tichete educaţionale 2024. Veste bună pentru elevi, ar putea primi 500 pe lei pe card în prima zi de şcoală din 2024
De la 1 ianuarie 2024, tichetele vor fi majorate ca urmare a unei propuneri Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Decizia vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie.
Astfel, potrivit ordonanței de Urgenţă, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei, cu cinci lei peste cea de acum.
Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, în 2024.
De menţionat este faptul că, creşterea valorii tichetelor de masă nu este obligatorie pentru angajatori, suma de 40 de lei reprezentând plafonul maxim care poate fi acordat şi care se va menține până în septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare a valorii tichetelor de masă pentru angajaţi.
Ordonanţa vine şi cu un element de noutate şi anume că sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, astfel că vor fi impozitate cu 10%.