Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat

Sute de botoșăneni au venit să doneze de la începutul lunii ianuarie. Numărul donatorilor a crescut considerabil în mai toate judeţele ţării după majorarea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Filip Stan
09 ian. 2024, 16:46
Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat

Bonuri de masă 2024. Centrul de Transfuzie Sanguină din Botoșani şi-a reluat activitatea începând cu data de 3 ianuarie 2024, personalul având, totodată şi o surpriză plăcută din partea cetățenilor.

În prima zi de de după vacanţa destinată sărbătorilor de iarnă, numărul persoanelor care au venit să doneze a crescut de zece ori mai mult, comparativ cu prima zi a anului trecut.

Dacă în data de trei ianuarie 2023, s-au prezentat şase persoane pentru facerea acestui gest umanitar, anul acesta botoșănenii au depășit recordul, mobilizându-se aproximativ 60 de oameni.

Anul acesta, într-o zi obișnuită se prezintă de trei ori mai mulți donatori față de anul precedent.

Bonuri de masă 2024. Beneficiu extins de 4 ori mai mult

Motivul care i-a atras pe donatori ar putea fi creșterea semnificativă a valorii tichetelor de masă. Valoarea inițială a unui astfel de tichet era de 69 de lei, iar în prezent, cei care au donat primesc șapte bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei.

Până în prezent au fost sute de persoane din care fac parte persoanele care donează frecvent, urmate apoi de aparținătorii unor pacienți aflați în stare gravă, iar ultima categorie este definită de acei donatori care se prezintă la Centru pentru beneficiile obținute în urma donării de sânge (zi liberă pentru odihnă, tichete de masă).

Tichete de masă 2024: Ce angajaţi pierd 20 de lei din valoarea bonurilor de masă

În urma creșterii referitoare la tichetele de masă unii botoșăneni au venit să doneze chiar şi după o perioadă de 15 ani.

Cu paharele de ceai în mână, donatorii s-au înghesuit la coadă, unii așteptând recoltarea, alţii stând la coadă pentru examenul medical şi acordul medicului, iar alte câteva persoane aflându-se deja în sala de recoltă.

Bonuri de masă 2024. Informaţii relevante donării de sânge

Botoşănenii care doresc să doneze sânge, indiferent de cauza actului în sine, o pot face la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu, situat în apropierea Spitalului Judeţean „Mavromati”.

Înaintea recoltării, donatorii trebuie să treacă printr-un examen medical, să cunoască în detaliu starea de sănătate actuală cu scopul completării unui chestionar legat de acest lucru, precum şi efectuarea unor teste cum ar fi: glicemia, grupa sanguină şi hemoglobina.

De asemenea, donarea reprezintă recoltarea unei cantităţi de 400-450 de ml de sânge, care din punct de vedere cantitativ se reface în aproximativ trei ore, iar calitativ în trei săptămâni. Următoarea donare se poate face după trei luni.

Rezultatul analizelor poate fi eliberat după 72 de ore de la recoltare.

Cozi la donarea de sânge după majorarea tichetelor la 280 de lei. Directorul CTS Covasna: „Un om care vine numai pentru niște bani este un om care în niciun caz nu ne va spune că a fost bolnav”

Valoarea tichetelor de masă acordate de centrele de transfuzii sanguine a fost majorată la 280 de lei, astfel că din acest an donatorii de sânge primesc o sumă de 4 ori mai mare. Măsura a fost  luată de Ministerul Sănătăţii pentru a stimula această acţiune socială, având în vedere că în toate spitalele din țară nevoia de sânge este extrem de mare. Încă din primele zile de lucru ale acestui an, centrele de transfuzii din ţară au fost pline, iar la Sfântu Gheorghe s-au prezentat donatori inclusiv din alte județe.

„Am avut cam 30-40 de donatori pe zi, ceea ce pentru noi este spectaculos, au venit și din Hărman, pentru că la Brașov e mare aglomerație (…) Și în anii trecuți, la început de an, numărul donatorilor era destul de mare, veneau oamenii odihniți după Revelion, întotdeauna au fost câteva zile tampon între Revelion și prima zi lucrătoare și au avut timp să mănânce mai subțire o zi-două. Întotdeauna la începutul anului veneau oamenii mai cu voioșie, întotdeauna suntem mai buni după ce am mâncat mai mult”, ne-a explicat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin.

„Nu mă simt în siguranță cu donatori oportuniști și care vin în valuri mari”

Acesta punctează că deși actualizarea valorii tichetelor a fost o măsură necesară care va reduce deficitul de sânge și produse din sânge, odată cu creşterea sumei creşte și riscul ca donarea să fie percepută strict tranzacţional, iar la centrele de donare să se prezinte inclusiv oameni bolnavi care să-şi vândă sângele pentru bani.

Este important de precizat că, deşi sângele este testat, tipul de testare folosit în prezent de centrele de transfuzii din țară nu poate detecta HIV sau anumite tipuri de hepatită în perioada incipientă de incubaţie. Pentru ca riscul infecţiilor transmise transfuzional (HIV, Hepatita B sau C) să fie redus la minimum, donatorii completează la donare un chestionar şi sunt excluşi dacă bifează că au avut contact sexual neprotejat cu necunoscuți, au fost la stomatolog recent, sau și-au făcut tatuaje, de exemplu, existând riscul să sufere de boli care nu pot fi depistate în faza incipientă.

Burse 2024. Ce elevi vor primi 2.500-6.000 de euro de la stat în acest an. Condiţiile pentru bursa gigant

„Puneți-vă în papucii unui student amărât, pentru care 280 de lei sunt bani, nu glumă. Pentru cel care e dispus să doneze prin afereză – care este o procedură puțin mai lungă, durează vreo 40-50 de minute – dacă donează trombocite poate să doneze chiar lunar sau de două ori pe lună în anumite cazuri, iar asta înseamnă deja masa pe o lună (…) Deocamdată e un heirupism din ăsta cum au mai fost și altele, care este folositor din punct de vedere cantitativ, fără dar și poate, dar din punct de vedere al calității pe mine mă pune pe gânduri. Un om care vine numai pentru niște bani, este un om care în niciun caz nu ne va spune că a fost bolnav de nu știu ce, pentru că știe că nu mai primește banii. Un om care are nevoie de banii ăia poate oricând să facă schimb, să dea cardul cuiva și să primească bani cash, pe care să îi folosească pentru niște lucruri nu tocmai sănătoase, droguri sau mai știu eu ce (…) O abundență foarte mare de donatori este în neconcordanță și cu capacitatea noastră tehnologică de testare a sângelui în continuare redusă (…) Nu mă simt în siguranță cu donatori oportuniști și care vin în valuri mari. Trebuie un echilibru și i-am invidiat întotdeauna pe colegii mei din zona nord-vestică a continentului, unde nimeni nu se prezintă la donare pentru că are chef să doneze astăzi, oamenii vin doar când sunt chemați”, ne-a mai spus directorul CTS Covasna.

Cozi la donare de sânge şi în Gorj: 

Acesta a amintit că donatorii de sânge au la dispoziție și aplicația mobilă BlooDoChallenge, disponibilă în toată țara, prin care se pot programa la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe fără a mai trebui să aștepte la rând atunci când vor să doneze. Aplicația, care este disponibilă în limbile română şi maghiară, poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau din App Store (click AICI pentru Play Store) şi simplifică mult procesul de programare. Fiecare donator de sânge sau de trombocite primește puncte care pot fi utilizate ulterior pentru a beneficia de diferite gratuităţi oferite de partenerii Centrului de Transfuzii Sanguine.

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii
„S-ar putea să ajungem la ceea ce cred eu că e starea de normalitate într-un sistem de transfuzie, deși prin mijloace greșite pentru că, după părerea mea, s-a mărit mult prea mult valoarea tichetului de masă. Categoric trebuia actualizată, fără dar și poate, dar nu așa, pentru că s-a exagerat puțin, e vorba de 40 de euro totuși (…) Normalul este ca noi să chemăm donatorii de acasă în funcție de necesități: dacă am nevoie de A pozitiv, chem donatori de A pozitiv, să nu-mi zacă 0 pozitiv în stoc și eu să nu am ce face cu el. Cam asta ar fi normal, iar în alte țări cu un spirit civic mai dezvoltat decât la noi așa se întâmplă lucrurile (…) Acum, s-ar putea să intrăm și noi în acest normal. Avem aplicația BlooDoChallenge cu ajutorul căreia cei care și-au descărcat-o și care sunt donatori fidelizați, permanenți, se programează. Noi avem garanția că ne vine o anumită grupă de sânge, iar donatorul are garanția că nu stă la coadă. La ora la care s-a programat intră să doneze indiferent dacă sunt 10 neprogramați înaintea lui. Prin aplicație, sper eu că vom ajunge, în 4-5 luni, să putem să îi programăm noi pe donatori, să vină în funcție de când au donat ultima oară și de ce grupă sanguină avem nevoie în momentul respectiv, și atunci lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, a mai explicat dr. Andy Rosin.

Persoanele care donează sânge primesc 7 tichete de masă în valoare de câte 40 de lei, față de 9,75 lei / tichet, adică 68 de lei în trecut. În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu şi 50% reducere la transportul în comun.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă 18 ani împliniți, minimum 55 kg și o stare de sănătate bună (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni). Donatorilor le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte de donare, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. Fiecare donator primește un card de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge.

O persoană poate dona sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni, însă donatorii de afereză se pot prezenta la centrele de transfuzii de aproximativ 12 ori pe an (o dată la 30 de zile). Fiecare donare e răsplătită cu 30 de puncte în aplicația BlooDoChallenge, numărul maxim de puncte care se pot aduna într-un an prin donarea de afereză fiind de 360.

Datele oficiale arată că în România doar 1,7% din populaţie donează în mod regulat sânge, faţă de o medie europeană de 10%.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Mihai Bendeac, UMILIT după ce l-a parodiat pe Andrei Versace. Ce a postat după MOARTEA lui
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Caz șocant în București: Un bărbat de 39 de ani arestat pentru violarea unui minor de 14 ani
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!