Pensionarii de peste 75 de ani care au venituri la nivelul pensiei minime sociale (704 lei) și persoanele fără adăpost ar putea beneficia, în viitor, de acordarea de mese calde pe bază de tichete valorice de 180 de lei pe lună, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență, aflat în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Proiectul de OUG stabilește că acest tip de tichete vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de mâncare și nu vor putea fi preschimbate în bani. De asemenea, persoanele care beneficiază de aceste tichete nu vor putea primi rest de bani, dacă este cazul, la achiziționarea meselor calde. Tichetele valorice vor fi electronice și vor fi alimentate lunar cu suma de 180 de lei. Acestea se vor putea folosi numai în unitățile care primesc astfel de tichete, listă pe care fiecare persoană o va primi la momentul acordării tichetului.
Important! Cei care nu se pot deplasa și îndeplinesc condițiile de acordare a tichetelor valorice vor primi masa caldă aferentă la domiciliu.
Fiecare tichet valoric va fi înseriat sub un număr unic și va conține, printre altele, informațiile de identificare a titularului (nume, prenume, cod numeric personal), precum și perioada de valabilitate (un an de la data emiterii) și interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.
Titularul tichetului îl va putea folosi numai dacă prezintă și buletinul, mai puțin persoanele fără adăpost, care nu vor fi obligate să prezinte actul de la folosirea tichetelor.
Ca să intre în posesia tichetelor valorice, pensionarii cu venituri la nivelul pensiei minime sociale și persoanele fără adăpost trebuie să se înscrie pe listele ce vor fi întocmite de autoritățile publice locale. Potrivit proiectului de OUG se vor face două liste, una pentru pensionari și alta pentru persoanele fără adăpost.
Pentru aprobarea listelor finale cu cei care vor beneficia de aceste tichete, unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii și sectoarele Municipiului București) vor face anchete sociale sau vor apela la alte modalități de identificare a persoanelor vârstnice și persoanelor fără adăpost. Apoi, listele se centralizează la nivel de județ și se trimit către Ministerul Fondurilor Europene.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de OUG, acordarea unor astfel de tichete este cu atât mai necesară cu cât, în contextul epidemiei de coronavirus, două dintre categoriile de persoane direct afectate sunt pensionarii de cel puțin 75 de ani, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată și persoanele fără adăpost.