Alegeri 2024. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor câştiga şi bani pentru efortul lor suplimentar, mai ales că vor urma trei weekend-uri „pline” de alegeri: două tururi la prezidenţiale şi un rând la parlamentare.
Cosmin Dorel Andreica, liderul Sindicatului Europol, a precizat şi ce sumă va primi fiecare poliţist care va asigura ordinea publică în zilele alegerilor. Condiţia: să bifeze 12 ore din 24.
„Ai noștri nu vor dori să se pună rău cu nimeni, fiindcă nu știi cine va veni la guvernare după aceste alegeri. Și atunci, fie că vor suna cei de la PSD, fie cei de la PNL sau mai știu eu de unde, vor încerca să răspundă tuturor, ca să-i țină minte când vor ajunge la putere. Și toate astea pe socoteala polițiștilor care vor trebuie cel mai pobabil să facă ture suplimentare. Singurul răsfăț, dacă se poate vorbi de așa ceva, e faptul că polițiștii vor primi anul acesta mai mulți bani ca de obicei pentru asigurarea liniștii secțiilor de votare.
Bani în plus la pensie pentru acești români. Cine beneficiază de o indemnizație de 50%
Pentru prima dată în ultimii ani cei care lucrează în această perioadă grea vor primi 270 de lei, dar numai dacă vor avea 12 ore din 24 la program. Dacă stai doar opt ore, adio, primește o diurnă de 13 lei, pentru o apă și o cafea”, a spus Cosmin Andreica în exclusivitate pentru bugetul.ro.
Reprezentantul sindicatului a evidenţiat şi perioada încărcată care îi așteaptă pe poliţişti, mai ales că se apropie şi Sărbătorile de iarnă.
„După alegeri, ne vom întoarce la poveștile deja știute, cele cu dealerii de droguri și cu tot felul de alimente…cu nu știu ce carne de porc, de gâscă sau mai știu eu!
Ca să nu mai amintesc că vin și aia cu petarde, că de, o dată pe an vine Revelionul! Nu știu cum vom ajunge la jumătatea lui ianuarie, dar vom fi cu siguranță epuizați psihic și fizic”, a mai declarat Cosmin Dorel Andreica.
Cosmin Andreica a evidenţiat deja că în următoarele trei săptămâni se va vedea cel mai bine importanța majorării numărului de polițiști din București, despre care vorbeste de câțiva ani încoace.
„Doar pentru secțiile de votare, la un calcul simplu, ar fi nevoie de peste 30.000 de polițiști. Pe care nu-i avem. Ca atare, se va lucra cu personalul existent.
Vor fi trimiși în prima linie, a se citi secțiile de votare, și cei de la Resurse Umane, de la Contabilitatea sau alte departamente unde sunt încadrați colegi care nu știu ce înseamnă siguranța străzii sau a cetățeanului, fiindcă nu fac așa ceva…
Îi adaug aici și pe polițiștii de Frontieră sau pe pompieri. Totul se va încolona în jurul alegerilor”, a mai afirmat liderul Sindicatului Europol.
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024. Răsturnare de situaţie de la o oră la alta
Comisarul-şef de poliţie Monica Dajbog a precizat că numărul angajaţilor MAI a fost suplimentat cu 2.000. „Pentru misiunile de astăzi (sâmbătă – n.r.) sunt implicaţi aproximativ 35.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, fiind suplimentat numărul anunţat iniţial cu 1.000 de lucrători.
De asemenea, pentru ziua votului s-a decis suplimentarea efectivelor mobilizate de la 43.000 la 45.000. Principalele misiuni ale structurilor MAI în cursul zilei de mâine sunt menţinerea ordinii la nivelul întregii ţări, asigurarea măsurilor de protecţie a secţiilor de vot şi intervenţia rapidă pentru cercetarea posibilelor incidente electorale”, a punctat Monica Dajbog.
La sfârșitul săptămânii, alegătorii se vor prezenta la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Cum, în următoarele săptămâni, vor avea loc și alegerile parlamentare și al doilea tur al prezidențialelor, membrii secțiilor de votare pot ajunge să fie plătiți pentru aproape două săptămâni de muncă. În acest timp, președinții și locțiitorii vor primi sume care ajung la valoarea unor salarii lunare.
În ghidul de instruire publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se arată că președintele secției de votare, locțiitorul acestuia și operatorii de calculator care sunt desemnați să îndeplinească aceste funcții pentru alegerile prezidențiale vor fi prezenți și la parlamentare. Președintele și locțiitorul primesc o indemnizație de 330 de lei pe zi de activitate, se arată în document.
AEP menționează că pentru acești bani, cei care îndeplinesc funcțiile de conducere datorează doar impozit pe venit. Într-un exemplu de calcul pentru cel mai bun scenariu, un președinte de secție ar ajunge să câștige 4.270 de lei.
„Cel mult 13 zile de plată x 330 lei= 4290 – 429 lei (impozit pe venit 10%) = 3861 lei
La aceasta se adaugă 35 lei indemnizație de protocol pe zi de activitate x 13 zile = 455 –
45,5 lei (impozit pe venit 10%) = 409,5. Total – 4.270,50 lei”, se arată în documentul citat.
Pentru a primi acești bani, una dintre condiții este participarea la instruire. În caz contrar, indemnizația scade cu jumătate.
Operatorii de calculator, cei care verifică identitatea alegătorilor, primesc 290 de lei pe zi. Ceilalți membri, fără atribuții speciale, primesc între 200 de lei și 250 de lei pe zi.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. În duminica următoare, pe 1 decembrie, vor fi aleși deputații și senatorii. În cazul probabil în care niciun candidat nu obține o majoritate de voturi din primul tur, confruntarea dintre cei mai votați doi candidați are loc duminică, 8 decembrie.