Persoanele angajate în mediul privat au oportunitatea de a primi vouchere de vacanță, acestea fiind integral suportate de către angajator. Ele reprezintă o alternativă bună la primele de vacanță, contribuind astfel la creșterea satisfacției angajaților. Valoarea maximă a voucherelor este echivalentă cu șase salarii minime brute pe țară, ceea ce înseamnă, mai exact, suma de 24.300 de lei în fiecare an pentru un salariat. Totuși, acestea sunt supuse unui impozit pe venit în valoare de 10%, la care se adaugă și contribuția la sănătate (CASS) de 10%.
În prezent, voucherele au o valabilitate de un an, iar acestea pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României pentru achiziționarea de servicii turistice: cazare, transport, mese, activități de agrement sau tratamente balneare. Sumele nefolosite în termenul specificat devin nule, iar cei care primesc voucherele nu mai pot avea parte de prima de vacanță sau de bilete de odihnă în același an fiscal.
Începând din 2025, regulile pentru voucherele de vacanță s-au schimbat, acestea fiind condiționate de venitul net lunar, limita fiind de 8.000 de lei. Valoarea unui voucher va rămâne de 1.600 de lei, dar statul va acoperi doar jumătate din sumă, restul sumei de 800 de lei fiind contribuția angajatului. Totuși, această opțiune este voluntară.
Pentru angajatori, oferirea voucherelor poate reprezenta o strategie de fidelizare a salariaților. Cu toate că presupune un efort financiar, măsura poate crește motivația și retenția personalului. În același timp, voucherele reprezintă o oportunitate de a veneficia de servicii turistice la costuri mai reduse, turismul intern fiind încurajat astfel, notează News18.