Bonusuri de până la 14.000 lei pentru medicii de familie pentru depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii

În primul trimestru din anul 2025 medicii de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor putea fi plătiţi în funcţie de performanţa activităţii desfăşurate în anul 2024. Indicatorii de performanţă evaluaţi de Casa de Asigurări de Sănătate, în funcţie de care vor fi plătiţi medicii de familie în 2025, sunt numărul pacienţilor asimptomatici din listă, care au peste 40 de ani, pentru care medicii au realizat riscograma şi numărul copiilor cărora li s-a făcut screening-ul tulburărilor din spectru autist, se arată în proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, consultat de Economica.net.
Filip Stan
11 apr. 2023, 10:56
Bonusuri de până la 14.000 lei pentru medicii de familie pentru depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii

CNAS a detaliat recent algoritmul în baza căruia vor fi plătiţi în funcţie de performanţă medicii de familie. Astfel, medicii de familie vor primi bonusuri între 6.000 de lei și 14.000 de lei, scrie Economica.net.

Articolul 11 din Anexa 2 a proiectului de norme de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar prevede că începând cu anul 2025 se realizează plata în funcţie de performanţă a medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru activitatea realizată în anul anterior, între data de 1 ianuarie sau, după caz, data încheierii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate și data de 31 decembrie, respectiv data încetării contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Plata în funcţie de performanţă se realizează anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare a indicatorilor de performanţă, în limita fondului destinat plăţii în funcţie de performanță.

Citește și: La ce vârstă începem să îmbătrânim. Studiile de ultimă oră dau un răspuns surprinzător

Documentul mai arată că medicii de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care au îndeplinit indicatorii de performanţă stabiliţi pentru serviciile acordate în anul precedent, primesc o bonificaţie după cum urmează:

a) Pentru un număr de minim 1.000 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 14.000 de lei, se arată în proiectul de act normativ.

Citește și: Rafila: Nu putem achiziţiona cu sute de milioane de euro produse pe care urmează să le aruncăm

b) Pentru un număr între 800 şi 999 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 9.600 de lei;

c) Pentru un număr între 600 şi 799 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificaţie de 6.000 de lei, conform proiectului de Ordin al MS şi CNAS, consultat de Economica.net.

Valoarea bonusului acordat se ajustează proporţional astfel încât plata în funcție de performanță să se încadreze în fondul destinat acestei plăţi. În situația în care rămân sume neconsumate după plata bonificațiilor către medicii care au îndeplinit indicatorii de performanță, acestea se pot utiliza, conform proiectului de Ordin comun al MS şi CNAS privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a HG pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania