Persoanele rezidente în Italia (inclusiv românii) care au un ISEE scăzut pot beneficia de numeroase ajutoare fiscale din partea statului, precizează La legge per tutti. Printre acestea se numără: alocație pentru copii, ajutor pentru plata chiriei, reducere la facturile de energie electrică și gaz, ajutor pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici, bonus pentru ochelari, pentru psiholog și multe altele, scrie Rotalianul
Modelul ISEE (indicator al situației economice), include caracteristicile nucleului familiar, veniturile anuale ale familiei, bunurile mobile și imobile. Se eliberează în baza prezentării declarației DSU (Dichiarazione Sostitutiva Unica).
Prezentăm mai jos bonusurile care pot fi accesate la INPS sau primării și valoarea ISSE care le condiționează:
Assegno Unico (Alocația Unică) a fost introdusă în martie 2022 înlocuind vechile alocații pentru familii. Acest bonus este acordat de INPS (Institutul Național de Protecție Socială) în funcție de valoarea Isee și este valabil și în 2023.
Se plătește de către INPS cu condiția ca persoana interesată să prezinte Dsu (Declarație unică substitutivă) iar în 2023 reînnoirea se face din oficiu, prin urmare cei care sunt deja beneficiari nu trebuie să depună o nouă cerere dacă nimic nu s-a schimbat în ce privește condițiile familiale și de venit.
În prezent, cuantumul Alocației Unice începe de la 175 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de cel mult 15.000 de euro, și scade treptat până la doar 50 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de peste 40.000 de euro. Chiar și cei care nu prezintă ISEE primesc suma minimă. Din 2023 există o creștere lunară pentru familiile numeroase. Unde sunt 4 sau mai mulți copii cifra crește cu 50% și cu un bonus de 150 de euro.
Bonus asilo nido (Bonus pentru creșă)
Bonusul pentru creșă este destinat familiilor cu copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani și este utilizat pentru a ajuta la plata taxelor pentru creșelor publice sau private. Cuantumul contribuției variază în funcție de ISEE, putând ajunge până la 3.000 de euro pe an pentru cei cu un ISEE mai mic de 25.000 de euro și până la 2.500 de euro pentru ISEE de până la 40.000 de euro. Dincolo de acest prag, se primește suma minimă de 1.500 de euro. În orice caz, contribuția nu poate depăși costul plătit pentru taxa școlară.
Bonus bollette (Bonus facturi)
În 2023, pragul ISEE pentru a beneficia de reducere la facturile de gaz și electricitate a crescut de la 12.000 la 15.000 de euro. Acest bonus este condiționat de prezentarea ISEE pentru anul respectiv, iar reducerea se aplică direct de către furnizorul de energie.
Menajerele, bonele și asistentele familiale pot beneficia de pensie în Italia, dacă au contribuit timp de minimum cinci ani
Bonus affitti (Bonus pentru chirie)
Bonusul pentru chirie vizează tinerii cu vârsta sub 31 de ani și cu venituri mai mici sau egale cu 15.493 euro. De asemenea, multe primării acordă în mod autonom bonusuri cetățenilor. De exemplu, în Lombardia pragul este de 35.000 de euro, iar bonusul este disponibil în mod special pentru cei care și-au pierdut locul de muncă sau au fost nevoiți să-și închidă afacerea.
Carta acquisti (Card de cumpărături)
Carta acquisti, emisă de Poșta Italiană, este o carte de credit reîncărcabilă care se referă la persoanele de peste 65 de ani și părinții cu copii sub 3 ani, cu un ISEE de până la 7.640 euro, mărit la 10.186 euro pentru seniorii de 70 de ani și peste; subvenția de stat este utilizată pentru acoperirea achizițiilor de alimente și plata facturilor.
Cont curent gratuit
Cei cu un ISEE care nu depășește 11.600 de euro anual pot deschide un cont curent gratuit, fără taxa anuală și taxa de timbru. Cu toate acestea, este vorba despre un „cont de bază”, adică cu un număr limitat de servicii și tranzacții în comparație cu un cont curent standard.
Bonus pentru studenți
Studenții aparținând familiilor cu un ISEE mai mic de 22.000 de euro pe an pot obține scutire totală de taxe universitare, iar la un ISEE de până la 30.000 de euro există o scutire parțială, cu o reducere a plății care scade proporțional, de la 80% la 10%, în funcție de valoarea ISEE.
Bonus pentru ochelari
Bonusul pentru ochelari sau lentile de contact corective este o contribuție economică de 50 de euro, plătită sub formă de voucher sau ramburs, familiilor cu un ISEE care nu depășește 10.000 de euro.
Eliza a decis să se întoarcă în România după 20 de ani petrecuți în Italia. A cumpărat o casă bătrânească și și-a schimbat viața radical
Bonus pentru psiholog
Bonusul pentru psiholog a fost introdus în 2022 și a fost confirmat pentru 2023. Suma maximă este de 1.500 de euro (cu un prag de 50 de euro pentru fiecare ședință) dar alocarea în legea bugetului este extrem de mică: doar 5 milioane de euro, care după toate probabilitățile nu va fi suficientă pentru a satisface toate cererile. Pentru a-l solicita, trebuie să aveți un ISEE care să nu depășească 50.000 de euro pe an.
Bonus prima casă
Pe lângă alte deduceri fiscale în cazul achiziționării locuinței principale, există în Italia un bonus special pentru tinerii sub 36 de ani și cu ISEE până la 40.000 de euro, care prevede scutirea completă de taxele de înregistrare, ipotecare și cadastrale (sau un credit fiscal corespunzător TVA de 4%, pentru cei care cumpără de la constructor) și acoperire de până la 80% din valoarea principală a creditului prin Fondul de Garantare Consap.
Bonusul de mobilitate
Bonusul de mobilitate este o contribuție economică destinată cetățenilor care folosesc mijloace de transport ecologice pentru a se deplasa prin oraș. Bonusul este destinat celor cu un ISEE care nu depășește 30.000 de euro și variază în funcție de tipul de vehicul utilizat. De exemplu, pentru achiziționarea de biciclete electrice se prevede o contribuție de 60% din costul suportat, până la maximum 500 de euro, în timp ce pentru achiziționarea de motociclete electrice sau hibride se prevede o contribuție de 30% din costul suportat, până la maximum 3.000 de euro.
Superbonus
Superbonusul a scăzut în 2023 de la 110% la 90% din totalul cheltuielilor efectuate pentru intervențiile subvenționate renovării locuințelor și este în favoarea celor care renovează case unifamiliale folosite ca prime locuințe și au un ISEE mai mic de 15.000 de euro.
Bonusul verde, pentru renovarea grădinilor și teraselor, va rămâne în vigoare în 2023, fără restricții ISEE, până la 31 decembrie 2024. De asemenea, rămân active: ecobonusul pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor (cu deducerea cheltuielilor de la 50% la 65% %) și bonusul pentru mobilier și electrocasnice cu indice ridicat de eficiență energetică, cu deducere de 50% din impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru un cost maxim de 8.000 euro, cu condiția ca acesta să fie suportat în același timp cu renovarea locuinței.