Bonusuri pentru vaccinare. Vicepremierul Dan Barna a confirmat, vineri, că liderii coaliției au discutat, în prezența premierului Florin Cîțu și a ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, despre posibilitatea ca românii să primească vouchere, bonuri sau tichete valorice pentru a se vaccina.
„Nu in bani direct, dar se discuta diverse variante precum vouchere, bonuri, tichete, prin care cetatenii sa fie incurajati. S-a discutat si despre o potentiala loterie, inclusiv cu utilaje agricole, astfel incat sa rezoneze cei din mediul rural”, a declarat Dan Barna. Potrivit acestuia, este nevoie de masuri suplimentare pentru a-i incuraja pe nehotarati sa se vaccineze.
Vicepremierul Dan Barna a declarat vineri că în coaliția de guvernare s-au discutat mai multe propuneri de măsuri care să încurajeze vaccinarea, printre ele să fie permis accesul diferențiat la unele „servicii neesențiale” precum la mall.
„Am discutat in sedinta coalitiei, au fost prezentate mai multe variante. Asupra unora dintre ele premierul si-a exprimat sustinerea. E clar ca trebuie sa venim cu masuri pe modelul altor state europene astfel incat sa incurajam vaccinarea. Probabil valul 4 va avea un efect de stimul. Sunt doua tipuri de demersuri, cele de incurajare si stimulare, dar si acele masuri pentru cadre medicale ca existenta vaccinarii sa fie o conditionalitate, sau la servicii neesentiale, in weekend sa mearga la mall doar personale vaccinate, restul in cursul saptamanii”, a declarat Dan Barna.
Întrebat cum vor fi convinşi să se imunizeze cei care nu s-au vaccinat până acum, Gheorghiţă a declarat că aceasta este o misiune dificilă.
”Este o misiune dificilă mai ales în contextul în care segmentul populaţional căruia ne adresăm acum este tocmai segmentul pe pe o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ce înseamnă protejarea sănătăţii personale şi a sănătăţii colective. De aceea cred că este greu tot acest proces de convingere în ceea ce priveşte beneficiile vaccinării.Sigur că evoluţia epidemiologică favorabilă a demotivat o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat au renunţat la ideea de vaccinare, ci au decis să amâne acest demers, dar aş vrea să transmit un mesaj clar, că este perioada oportună în care putem să ne vaccinăm pentru că un val patru de o amplituine importantă poate să fie prevenit, încă avem timp în această perioadă, să putem preveni o creştere importantă a numărului de cazuri”, a declarat Gheorghiţă.
Bonusuri pentru vaccinare. Valeriu Gheorghiţă a adăugat că se observă o creştere cu 50 la sută a cazurilor în România, în ultimele şapte zile. ”Dacă ne uităm la media cazurilor, în România, din ultimele 7 zile, constatăm o creştere cu 50% faţă de media cazurilor din cele 7 zile precedente”, a declarat Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în România sunt 4,7 milioane de persoane cu schema completă de vaccin împotriva SARS CoV-2, ceea ce ste un mare avantaj, comparativ cu alte state care au prelungit intervalul dintre cele două doze, în contextul apariţiei variantei virale Delta. Cu toate acestea, Gheorghiţă recunoaşte că acoperirea vaccinală nu este suficientă.
”În momentul de faţă vorbim de peste 4,9 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, ceea ce este un mare avantaj, spre deosebire de celelalte ţări care au decis să prelungească intervalul dintre cele două doze şi vedem, în perspectiva acestei variante virale Delta, cât de importantă este vacinarea cu schemă completă, pentru a ne proteja pentru riscul de spitalizare şi deces. Suntem la 7 luni de la debutul campaniei de vaccinare, dacă ne uităm la valori absolute, dacă ne uităm la valori de acoperire vaccinală, nu este suficientă faţă de imunitatea colectivă propusă de peste 70%, însă eforturile noastre vor fi susţinute în perioada următoare şi în ceea ce priveşte partea logistică, partea organizatorică şi în ceea ce priveşte partea de comunicare şi de informare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.