„Vă referiți la Papa Francisc, care a făcut declarații legate de persoane homosexuale. Această declarație a Papei Francisc nu diferă cu nimic, doar că la noi nu s-au făcut declarații publice la nivelul acesta, în sensul că nu a avut un echivalent într-o declarație a Părintelelui Patriarh, dar mesajul pe care eu îl transmit acum, din partea Bisericii Ortodoxe, coincide cu mesajul Papei Francisc, în sensul că biserica are porțile deschise pentru orice om, indiferent de opțiunile lui. Mesajul creștin – ortodox, catolic sau de altă confesiune – se regăsește în mod identic la nivelul iubirii față de celălalt.
Când criticăm o ideologie care vrea să promoveze în societate niște lucruri străine de credința creștină, asta nu înseamnă că suntem împotriva unor oameni. Un om trebuie primit și chiar chemat spre biserică, cu atât mai mult cu cât se află într-o situație pe care biserica o consideră nefirească din punct de vedere moral.
Papa Francisc a făcut declarația: «Cine sunt eu să îi judec pe ei». Același lucru pot să îl spun și eu: «Cine suntem noi să judecăm pe cineva?». Evident că judecata ultimă aparține lui Dumnezeu. Această judecată este o judecată a iubirii, în primul rând.
Așadar, nu diferă mesajele bisericilor în legătură cu iubirea aproapelui.”, a spus Vasile Bănescu la stiricurate.ro.
Este prima dată când Biserica Ortodoxă Română are un mesaj așa de explicit tolerant față de homosexuali. Cu toate acestea, Vasile Bănescu spune că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă legiferarea parteneriatului civil pentru persoane heterosexuale.
Parteneriatul civil între persoane de același sex nici nu intră în sfera de interes a Bisericii Ortodoxe Române, spune Vasile Bănescu.
Papa Francisc a spus, recent, că homosexualii nu ar trebui să fie judecați sau marginalizați: „Dacă o persoană este gay și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să-l judec?”.
Într-o declarație din 2016, Papa Francisc spunea că Biserica Catolică ar trebui să le ceară iertare homosexualilor, pentru modul în care i-a tratat. În același timp, Suveranul Pontif a spus că Biserica ar trebui să ceară iertare și celorlalte categorii pe care le-a marginalizat – femeile, săracii, copii forțați să muncească.