„În bugetul pe 2016 nu sunt prevăzuți bani nici pentru Catedrală, nici pentru construcții noi de biserici. Pe de altă parte există oficial dreptul tuturor cultelor religioase de a depune cerere pentru realocări bugetare pentru proiecte urgente în primele trei luni ale anului. Sigur, o cerere va fi depusă, nu numai de BOR, ci și de celelalte culte religioase. În măsura identificării altor surse, nu neapărat de la buget, se speră, fiecare cult religios care are un proiect religios urgent de realizat speră să i se acorde un ajutor. Dar acest ajutor a devenit improbabil în condițiile acestui an”, a declarat noul purtător de cuvânt al Patriarhiei, preotul Vasile Bănescu, într-un interviu pentru republica.ro.
Întrebat despre impozitarea BOR, preotul Vasile Bănescu a spus: „Proiectul este inițiat, din câte știu, nu de Patriarhie, ci de Ministerul Finanțelor. Nu știu în ce stadiu se află. Cert este că Biserica, dată fiind relația firească și raporturile bazate pe principiu de subsidiaritate între stat și Biserică, nu se va opune niciodată unei măsuri guvernamentale benefice spațiului social. În legătură cu impozitarea unor lucruri din Biserică, vreau să vă spun că există impozite pe care Biserica le plătește. Pentru chiriile unor spații puține, de altfel, se plătește impozit. Dacă Biserica are câteva imobile retrocedate și o parte din ele au fost închiriate, se plătește impozit la chiria respectivă. În legătură cu aceste imobile trebuie spus că doar aproximativ 15% din patrimoniul confiscat Bisericii în perioada comunistă a fost retocedat. Biserica nu are voie să înstrăineze niciun bun retrocedat.
Ca și alte culte religioase recunoscute de stat, Biserica Ortodoxă Română beneficiază de câteva facilități fiscale din partea statului. De exemplu veniturile bisericilor din donațiile oamenilor, din activitățile comerciale care privesc doar obiectele de cult, cum sunt lumânările, cărțile de cult care sunt foarte numeroase, calendarele, obiectele liturgice care sunt folosite exclusiv în cadrul serviciilor religioase pentru toate acestea există o facilitate fiscală întrucât sumele provenite din vânzarea acestor obiecte de cult sunt scutite de impozite în măsura în care sunt folosite pentru întreținerea și funcționarea unităților respective de cult, inclusiv plata facturilor”.
Interviul integral, pe republica.ro.