„Se studiază în mod amănunţit statutul pentru că este prima dată când ne confruntăm cu un asemenea caz, trebuie analizate exact toate recomandările regulamentelor şi statutelor în cazul judecării unui ierarh. Se vor analiza procedurile care se vor aplica în Sinodul Permanent. Această Comisie pentru Regulamente şi Statut pregăteşte întâlnirea Sinodului Permanent, care a fost stabilit pentru 17 şi 18 august. Sinodul Permanent va analiza cazul, probele care vor mai apărea până atunci şi concluziile pe care le va extrage şi propunerile de sancţionare vor fi trimise către comisia de disciplină a Sfântului Sinod”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.
Reprezentantantul Patriarhiei a precizat că episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, nu a adus, până în acest moment, nicio dovadă prin care să îşi demonstreze nevinovăţia.
„Episcopul de Huşi nu a adus nicio probă în apărarea lui, doar a cerut o expertizare tehnică a înregistrărilor respective, lucru pe care îl face o autoritate judiciară care are asemenea experţi. Rezultatul acestei expertize, dacă va fi gata până atunci, va fi discutat de Sinodul din august”, a adăugat Vasile Bănescu.
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-a cerut episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, filmat în ipostaze compromiţătoare, să nu mai slujească până la şedinţa Sfântului Sinod.
Potrivit unui comunicat transmis de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, vineri, 21 iulie, a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat toţi membrii acestui for bisericesc.
„În cadrul acestei întruniri s-a discutat din nou situaţia creată în jurul acuzaţiilor aduse Episcopului Corneliu de Huşi, cu referire la presupuse abateri de natură morală. Ca rezultat al discuţiilor care au avut loc, ierarhii prezenţi au solicitat Episcopului Huşilor să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod când se va aborda acest subiect, urmând ca Părintele Episcop Corneliu să se supună acestei solicitări”, se arată în comunicat.
Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.
Direcţia Naţională Anticorupţie susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci Mediafax că persoana şantajată este episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau. La rândul său,eEpiscopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a făcut o plângere la DIICOT, acuzând că a fost defăimat, după ce a apărut în ipostaze intime alături de un bărbat.