„Suntem chemați împreună, instituții ale Statului, Biserică şi societate, să contribuim fiecare la cunoaşterea obiectivă a adevărului istoric, să privim critic ceea ce a fost negativ în trecut şi să contribuim în prezent la susținerea minorității rome în eforturile sale de integrare socială, promovând, totodată, respectul pentru identitatea şi tradițiile acesteia”, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române (20 februarie 1856).
Întâistătătorul BOR consideră că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant față de romi, dar şi față de toate minoritățile etnice din România.
„Astăzi, conform datelor statistice, în România există cel mai mare număr de romi din Europa, dovedind şi prin aceasta că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant față de romi, dar şi față de toate minoritățile etnice din România”, spune patriarhul, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.
De asemenea, sunt organizate programe social-filantropice şi misionare pentru comunitățile de romi sau alte programe în care au fost incluşi, fără discriminare, beneficiari romi (ex. programul derulat de Biserica Ortodoxă Română în parteneriat cu Organizarea de Integrare a Minorităților (OIM) pentru romii victime ale deportărilor şi urmaşii defavorizați ai acestora, programele Centrelor eparhiale: Iaşi, Craiova, Alba şi Severin).
Alte inițiative BOR vizând integrarea romilor se referă la: oferirea de sprijin pentru familiile de romi afectate de inundații în anii anteriori; includerea în programul „Alege şcoala” a tinerilor romi cu situație materială precară şi rezultate bune la învățătură; înființarea unui Birou de catehizare a romilor la Râmnicu Vâlcea, tipărirea de cărți de rugăciuni şi catehism în limba romani, editarea de materiale audio şi video în limba romani; includerea romilor în programele de reintegrare socială derulate de eparhii, de calificare sau reconversie profesională; angajarea tinerilor romi în structurile de economie sociale înființate de unele eparhii.
Totodată este oferită asistență şi servicii religioase gratuite pentru botezul pruncilor familiilor rome sărace (Bucureşti, Cluj, Galați), fiind organizate comunități parohiale în cartierele oraşelor sau în localități cu populație majoritar romă şi oferită asistență medicală gratuită în campania „Sănătate pentru Sate” a Patriarhiei Române.
Concludent este faptul că peste 30% dintre asistații sociali ai Arhiepiscopiei Bucureştilor sunt romi, menționează comunicatul.
„Aceste activități social-pastorale coordonate de Biserică întâmpină însă unele dificultăți din cauza situației economice precare a multor comunități din mediul urban sau rural. Există în rândul preoților noştri multă voință de a ajuta pe cei săraci, dar puține mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare. Totuşi, acolo unde există cooperare strânsă între toți factorii de răspundere se creează speranță mai multă şi comuniune spirituală mai intensă”, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.