Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis un comunicat oficial, în contextul apropierii alegerilor parlamentare și a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, prin care dorește să reitereze regulile privind implicarea clericilor în politică. Potrivit acesteia, preoții și monahii sunt obligați să mențină o poziție neutră în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitățile lor pastorale.
„Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid, în calitate de membru, candidat sau prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie”, a subliniat instituția.
Această poziție oficială a BOR apare în urma unui videoclip publicat pe platforma YouTube de preotul Ciprian Mega din Oradea, în care își îndeamnă credincioșii să-l voteze pe Călin Georgescu.
BOR reamintește că Sfântul Sinod a stabilit prin hotărâri clare faptul că preoții și monahii nu au voie să susțină partide politice sau candidați în mod public. În plus, aceștia nu pot face politică partinică, să participe la campanii electorale sau să ocupe funcții publice. „Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, precizează comunicatul.
De asemenea, instituția îndeamnă liderii politici să nu folosească imaginea clericilor sau a simbolurilor religioase în scopuri electorale. BOR încurajează cetățenii să își exercite dreptul de vot în mod responsabil, pe baza valorilor morale și creștine.
Preotul Ciprian Mega, cunoscut și pentru activitatea sa de regizor, a stârnit controverse nu doar prin declarațiile sale electorale, ci și prin participarea la un festival de film organizat la Moscova, unde și-a promovat cel mai recent lungmetraj. Prezența sa la evenimentul organizat de regimul rus a fost foarte criticată în spațiul public.
„Prezența preotului ortodox român Ciprian Mega la Moscova este rușinoasă și dezamăgitoare. Participarea sa la un festival susținut direct de regimul dictatorului Putin legitimează crimele comise în Ucraina”, a declarat teologul și jurnalistul Paul Palencsar.
În luna octombrie, preotul a încercat, fără succes, să intre în cursa pentru funcția de președinte al României, iar acum, prin susținerea publică a unui candidat controversat, a generat din nou reacții.