Borbely a declarat, joi, că Uniunea a fost întotdeauna „un partener credibil” şi face o opoziţie constructivă în această perioadă, el respingând „speculaţiile” că s-ar pregăti să intre la guvernare, alimentate de faptul că reprezentanţilor UDMR le-a fost prezentat acordul cu FMI înaintea PDL.
El a explicat că reprezentanţii UDMR au iniţiat discuţia respectivă cu Guvernul, fiind „o întâlnire foarte deschisă”, în care premierul şi miniştrii au prezentat toate condiţiile noului acord stand-by.
„Eu am participat în guvern la discuţia mai multor acorduri sau mai multor variante de acorduri. Nu e ceva spectaculos, este în linia a ceea ce a fost în ultimii ani şi nu apare nimic în acest acord care să fie foarte, foarte dezavantajos, eu zic, pentru România, pentru că nu sunt multe taxe mai mari, sunt câteva taxe, într-adevăr, introduse, dar s-a redus TVA la pâine, ceea ce e bine, după părerea mea”, a spus Borbely, adăugând că, în opinia sa, Guvernul „nu putea face altceva decât ceea ce a făcut”.
El a precizat că reprezentanţii Uniunii nu sunt preocupaţi în acest moment de intrarea la guvernare, în pofida speculaţiilor, adăugând că „e problema USL să-şi rezolve criza internă”.
„UDMR, din 1996, când a fost prima oară la guvernare, e normal, ca şi altă formaţiune politică, să se gândească şi la o eventuală guvernare. Dar în momentul de faţă, nu ne preocupă acest lucru. Evident, e problema USL să rezolve această criză internă a lor. Noi, UDMR, şi până acum am avut o poziţie foarte clară şi ne bucură că au fost recepţionate solicitările noastre. Să vedem dacă se vor materializa”, a spus Borbely.
El a precizat că se referă la „unele decizii sociale”, la plăţi care nu s-au făcut în acest an pe unele programe de infrastructură locală şi că aşteaptă să vadă dacă sumele amintite se regăsesc în bugetul pe 2013 – la rectificarea bugetară şi în bugetul pe anul viitor.
„Eu cred că acestea sunt lucrurile importante, restul sunt speculaţii. Avem un Guvern, avem un Parlament de 70 la sută, să-şi facă treaba! Restul sunt speculaţii, în momentul de faţă, cu o eventuală participare a UDMR la guvernare sau nu. Acum să vedem bugetul pe 2014, să vedem, vom avea o discuţie cu Guvernul şi cu coaliţia pe bugetul UE între 2014 şi 2020, despre care văd că nu discută nimeni şi cred că este cel mai important pentru România, cum cheltuim acei 45 de miliarde de euro. Deci vom avea aceste întâlniri punctuale cu ei, dar restul e speculaţie”, a spus Borbely.
Întrebat dacă UDMR a început negocieri cu reprezentanţi ai puterii în vederea intrării la guvernare, Borbely a negat.
Liderii USL, în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, au o întâlnire, la ora transmiterii acestei ştiri, la cabinetul preşedintelui Senatului.
La discuţii mai participă Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Dan Radu Ruşanu şi Liviu Dragnea.
Ponta a precizat, la sosire, că întâlnirea are loc după ce a primit un telefon în cursul serii de miercuri de la Antonescu.
Întrebat de jurnalişti ce vor discuta, Ponta a răspuns ironic: „O să discutăm despre ce doriţi dumneavoastră”.
Premierul Victor Ponta a precizat, anterior, într-o conferinţă de presă, că în cursul zilei se va întâlni cu liderul PNL, Crin Antonescu, „pentru buna funcţionare a coaliţiei guvernamentale”, el spunând că nu crede că se pune problema ruperii actualei majorităţi.
Premierul a precizat că a vorbit la telefon cu liderul PNL, miercuri seară, iar în cursul zilei de joi urmează să aibă o întâlnire.
„Azi ne vedem tocmai pentru buna funcţionare a coaliţiei guvernamentale, nu cred că se pune problema ruperii actualei majorităţi. Discutăm azi despre un proiect important pentru ţară”, a afirmat Ponta.