Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a declarat marţi, la Summit-ului European pentru Hidroenergie, că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8.000 MW, se arată într-un comunicat.
Romania TV
28 feb. 2012, 15:39
Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Participanţii la prima ediţie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucureşti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunităţi de afaceri, precum şi despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător.

În deschiderea lucrărilor, ministrul László Borbély a subliniat că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8000 MW, daca la acestea se adaugă noi investiţii pe Dunăre.

„Din cei 8.000 MW cât este potenţialul maxim, 1.134 MW reprezintă potenţialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuală, cele aflate în funcţiune au o putere instalată de 400 MW”, a subliniat ministrul.

Demnitarul a adăugat că pentru investitori este important să deţină informaţiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România, menţionând că este optimist în egătură cu investiţiile în energiile regenerabile din România.

„Este un moment important în ceea ce priveşte legislaţia. Investitorii care vin, şi nu sunt puţini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu dar şi în celelalte – solar, biomasă, eolian. Avem legislaţia pusă la punct, se ştie câte certificate primeşte fiecare dacă vine şi investeşte” a precizat ministrul Borbély.

MMP precizează că pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiază de trei certificate verzi (CV) pe o perioadă de 15 ani dacă investiţiile sunt noi, puse în funcţiune după anul 2004, iar pentru MHC retehnologizate se alocă două CV pentru zece ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse în funcţiune înainte de 2004 investitorii obţin 0,5 CV pentru trei ani.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că la ora actuală, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuţie.

Borbély a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

„Începând cu anul 2009, prin acest program sunt finanţate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliană, hidro, biomasă şi fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate. Valoarea pe care o acordăm prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei, iar valoarea totală a puterii instalate este de 937,7 MW”, a precizat László Borbély.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Interzis la frontiera cu Ungaria. Nu au dreptul să treacă granița. Poliția te reține pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Bavarian Nordic solicită UE extinderea licenței vaccinului mpox pentru adolescenți
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...