Camera Deputatilor a respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely. Din cele 284 de voturi exprimate, 125 au fost pentru inceperea urmaririi penale, 154 impotriva, iar 5 voturi au fost anulate.
Este a doua oară când procurorii fac această solicitare, prima fiind respinsă de plenul Camerei Deputaţilor.
Reprezentantul UDMR s-a apărat, în plen, în faţa colegilor, spunând ca nu exista motive pentru inceperea urmaririi penale pe numele sa.
„Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de an sunt parlamentar, azi o să am o discurs mai atipic. În ’89, cum s-a spus atunci, ne-am câştigat porţia de libertate, nu ne-au deranjat în timpul comunismului, că primeam mâncarea pe tichete, cât lipsa de libertate. Era un slogan când eram pe străzi: ‘Nu vă fie frică’. După 25 de ani, aceste deziderate sunt valabilie, nu poţi să construieşti o societate bazată pe frică. De aceea suntem trimişi în Parlament, să ne spunem deschis punctele de vedere, să votăm potrivit conştiinţei noastre. Fiecare instituţie poate să greşească, este formată din oameni. Referitor la imunitate, am studiat atent cele 28 de ţări din UE, în 25 de ţări este o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România„, a spus Borbely.
Deputatul UDMR a reamintit că şi-a dat demisia din Guvern, după ce au fost lansate prima dată acuzaţiile, iar Camera Deputaţilor a respins deja o cerere în acest sens.
„Sunt perfect de acord că justiţia trebuie să îşi facă treabă, dar acest autodenunţ constituie un abuz clar din partea unor procurori şi este vorba de persoana, nu de activitatea unei noi instituţii. Pentru a nu apărea sute de astfel de denunţuri, nu trebuie să permitem astfel de abuzuri. Doamna Kovesi a spus că un procuror nu îşi întemeiază cererea de începere a urmăririi penale doar pe un denunţ. Cererea în cazul meu se face doar pe un denunţ. Este evident abuzul care s-a făcut, nu cer altceva decât în spiritirul libertăţii de conştiinţă să judecaţi dacă sunt elementele constitutive ale începerii urmăririi penale în acest dosar”, a spus Laszlo Borbely.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis la începutul săptămânii trecute ca raportul pe cazul Borbely să fie dezbătut și votat în această săptămână la propunerea liderilor grupurilor parlamentare, scrie Agerpres.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil începerea urmăririi penale în cazul deputatului Laszlo Borbely.
Citeşte şi: Comisia Juridică a dat UNDĂ VERDE cererii DNA pentru urmărirea penală a deputatului Lazlo Borbely
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut la începutul lunii februarie sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely într-un dosar mai vechi. Dosarul acestuia a fost redeschis după ce au apărut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunității.
Citeşte şi: Laszlo Borbely: O să fac demersurile legale pentru a-mi demonstra nevinovăţia
Conform DNA, deputatul Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului și Pădurilor, este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență.
Procurorii DNA Oradea au decis, în 5 ianuarie 2015, revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat soluţia, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely în care este suspectat de trafic de influenţă a fost redeschis.
Anchetatorii au suspiciuni că, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.
Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.
De asemenea, tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.