Borc: Ministerul Economiei trebuie să renunţe la administrarea companiior de stat

Ministerul Economiei trebuie să renunțe la administrarea întreprinderilor de stat, care au directori generali mai bine plătiți decât miniștrii pentru a le conduce, să își asume rolul de integrator și să pună bazele strategiei de dezvoltare a economiei românești, susține ministrul de resort, Costin Borc.
Iulian Tudor
24 feb. 2016, 13:51
Borc: Ministerul Economiei trebuie să renunţe la administrarea companiior de stat

„De când sunt ministru refuz orice conversație cu un director general de întreprindere de stat, legată de guvernarea acelei întreprinderi. Un director general este plătit să conducă acea întreprindere, nu ministrul trebuie să decidă. Există reprezentanți ai statului în AGA, se dau direcții CA prin AGA, și oamenii (directorii — n.r.) sunt de câteva ori mai bine plătiți decât un ministru ca să gestioneze acea întreprindere și, dacă sunt mai bine plătiți, trebuie să fie și responsabili pentru ce gestionează”, a declarat miercuri ministrul Borc în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acestuia, din păcate, Ministerul Economiei nu joacă rolul de integrator pe care îl joacă în alte state europene și acest rol de integrator lipsește din viața economia românești. „Ministerul a ajuns astăzi să fie mai degrabă un administrator al companiilor de stat, de multe ori ineficient și cu performanțe discutabile. Temele de interes pentru România nu s-au regăsit pe agenda europeană, Ministerul Economiei nu a propus aceste teme pe agenda europeană”, a subliniat ministrul de resort.

El susține că obiectivul său este acela de a reda Ministerului Economiei rolul pe care ar trebui să îl aibă într-o economie sănătoasă, însă trebuie să rezolve și problema salarizării reduse din minister, neglijată tocmai din cauza faptului că unii directori din instituție participă și la Adunările Generale ale Acționarilor sau la Consiliile de Administrație ale companiilor din subordinea ministerului pentru a-și rotunji veniturile.

„Nivelul de profesionalism depinde și de o remunerare corectă, acordată în baza unor criterii de performanță. Mă lupt să îmbunătățesc nivelul de salarizare din minister. Există niște măsuri care au creat niște conflicte de interese extraordinare: participarea personalului din minister la AGA sau în CA în așa fel încât directorii din minister, câte o dată, nu înțeleg prea bine pe cine reprezintă: compania sau ministerul. Iar aceste conflicte de interese creează o dependență a personalului din minister de administrarea companiilor de stat, pentru că acolo își regăsesc acele venituri de care au nevoie ca să trăiască decent și a fost un dezinteres față de nivelul de salarizare din minister”, a explicat Borc.

Astfel, Ministerul trebuie să lase rolul de administrator al societăților de stat și să aplice principiile de bună guvernanță care sunt absolut necesare rolului unei construcții economice sustenabile, susține ministrul. În opinia sa, conflictul de interese reprezintă o frână în dezvoltarea companiilor, pe de o parte, iar oamenii din minister care se ocupă și de acestea nu au timp să se ocupe de ce trebuie în Minister.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Călin Georgescu iese la rampă. A făcut anunțul serii: Cu orice preț...
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Economiile românilor, în mare pericol. Avertizare de la BNR
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
„Muream şi eu cu el. M-a salvat pe mine” Declarațiile cutremurătoare ale mamei lui Vali, martoră a accidentului în care fiul său și o tânără însărcinată și-au pierdut viața, în Constanța
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Anunț de ultimă oră de la Victor Ponta! Răsturnare de situație la prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda