Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că situaţia este „foarte, foarte periculoasă” în Ucraina şi că o invazie rusă este posibilă „în următoarele 48 de ore”, cerându-i lui Vladimir Putin să facă un pas înapoi.
„Trebuie să înţelegem că este o situaţie foarte, foarte periculoasă şi dificilă. Suntem în pragul dezastrului, dar este încă timp pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin să facă un pas înapoi, iar ceea ce îndemnăm pe toată lumea este să se angajeze în dialog”, a declarat Boris Johnson, într-un discurs transmis de televiziunile britanice.
În condiţiile în care Kievul a acuzat Washingtonul şi Londra de alarmism privind riscurile unei intervenţii ruse iminente, Boris Johnson dă asigurări că „probele sunt foarte clare”: „Există circa 130.000 de soldaţi comasaţi la frontiera ucraineană şi tot felul de alte semne care indică pregătiri serioase de o invazie”.
Criza din Ucraina. Lucian Bode anunţă că se pregătesc tabere de refugiaţi pentru ucraineni în mai multe judeţe din ţară
„Semnele arată, aşa cum a spus preşedintele (american Joe) Biden, cel puţin că pregătesc ceva care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore”, a afirmat el.
Regatul Unit le-a recomandat vineri cetăţenilor săi să părăsească imediat Ucraina ca măsură de securitate.
Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a clarificat afirmaţiile cu privire la aderarea ţării sale la NATO
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a clarificat, luni, afirmaţiile recente cu privire la posibilitatea renunţării de aderare la NATO, spunând că fosta republică sovietică nu are de gând să renunţe la planurile de a se alătura Alianţei nord-atlantice, potrivit Reuters.
Întrebat dacă Ucraina se răzgândeşte în privinţa ambiţiei de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC: „Nu, asta nu, şi sunt bucuros că pot să clarific situaţia”.
Pristaiko a spus la BBC că afirmaţiile anterioare sunt rezultatul unei neînţelegere. „Nu facem parte din NATO acum şi pentru a evita războiul suntem pregătiţi pentru multe concesii şi asta facem în dialogul cu ruşii”, a spus Pristaiko. „Nu are nimic de-a face cu NATO, fapt care este înscris în Constituţie”. „Nu reprezintă o amânare a ambiţiilor noastre de a fi în NATO, este vorba de faptul că acum nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite”, a precizat el. „În principal, căutăm şi alte aranjamente care să ne permită să supravieţuim în situaţia de acum”. Întrebat din nou dacă Ucraina renunţă la planurile de a intra în NATO, el a spus: „Nu”.
Moscova vede o ”şansă” de compromis cu Occidentul în criza ucraineană
Rusia anunţă luni că există o ”şansă” de soluţionare a crizei ucrainene pe cale diplomatică, în contextul în care Occdentul se teme că tensiuni în centrul cărora se află Ucraina ar putea degenera într-un război, relatează AFP.
”Există o şansă să ajungem la un acord cu partenerii noştri în subiecte-cheie sau este vorba despre o tentativă de a ne antrena în negocieri fără sfârşit?”, l-a întrebat preşedintele rus Vladimir Putin pe şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
https://twitter.com/UkrWarReport/status/1493204975006199808?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493204975006199808%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Fmoscova-vede-o-sansa-de-compromis-cu-occidentul-in-criza-ucraineana-1922405614002022021520604081
”Ca şef al Ministerului de Externe, trebuie să spun că există mereu o şansă”, a răspuns ministrul, într-un interviu cu Vladimir Putin, transmis la televiziune.
Ocaziile de a dialoga ”nu s-au epuizat, (dar) nu trebuie să dureze la nesfârşit”, a adăugat Lavrov. El a adăugat că Moscova este ”pregătită să asculte contrapropuneri serioase” şi eventual ”să continue şi să mărească” aceste oportunităţi.
Aceste declaraţii au loc cu o zi înaintea unei vizite la Moscova a cancelarului german Olaf Scholz, ultimul dntr-o serie de lideri europeni, care efectuează această vizită cu scopul de a dezamorsa criza ucraineană.
Occidentul acuză Rusia de faptul că a comasat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei invazii pe care Statele Unite o prezintă drept ”iminentă”.
Moscova dezminte orice voinţă belicoasă, însă condiţionează orice dezescaladare de o listă de revendicări, între altele asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO – o revendicare respinsă atât de către Kiev, cât şi de Occident drept ”inacceptabilă”.