În scrisoarea dată publicităţii de cabinetul său, Johnson şi-a reiterat solicitarea de înlăturare a clauzei de backstop din acordul negociat cu UE de predecesoarea sa Theresa May. Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce.
„Marea Britanie şi UE au convenit deja că ‘aranjamente alternative’ pot fi parte a soluţiei. În consecinţă: Propun ca (clauza de) backstop să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziţie, ca parte a unei viitoare relaţii”, se arată în scrisoarea trimisă de Boris Johnson.
Citeşte şi Merkel anunţă că este pregătită pentru un Brexit fără acord
Premierul a adăugat că Marea Britanie este pregătită să privească „constructiv şi cu flexibilitate” modul în care angajamentele ar putea oferi încredere în legătură cu ce s-ar întâmpla dacă astfel de aranjamente nu ar fi implementate pe deplin la încheierea perioadei (de tranziţie).
În scrisoare, Johnson a declarat că backstop-ul este „pur şi simplu neviabil” pentru că este „anti-democratic şi în contradicţie cu suveranitatea Marii Britanii ca stat”, dar că este angajat să asigure că nu va exista o revenire la o graniţă dură.
„Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop şi sperăm că UE va face la fel”, conform documentului trimis preşedintelui Consiliului European.
Oficialii UE au afirmat până acum de mai multe ori că acordul de retragere al Marii Britanii nu poate fi renegociat.