Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, joi, că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte ”direct din regulile lor de joc”, relatează CNN.
”Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice sunt direct scoase din regulile lor de joc”, a spus Boris Johnson într-un interviu pentru postul britanic Sky News.
Putin ironizează Europa: „Şi-au chemat cetăţenii să-şi strângă cureaua şi să se îmbrace mai gros”
”Încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de adversarii lor sau de americani. Astfel, atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice – după cum mă tem că pot proceda – au un fel de maskirovka (diversiune militară rusă) a unei poveşti fabricate gata de utilizat”, a adăugat Boris Johnson.
”Remarc doar că deja fac acest lucru. Mi-e teamă că este un guvern cinic, barbar”, a continuat Boris Johnson. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi dimineaţă pentru CNN că Marea Britanie este ”foarte îngrijorată” de potenţialul Rusiei de a folosi arme chimice în Ucraina.
”Am văzut că Rusia a folosit aceste arme în trecut pe fronturile de luptă”, a subliniat ea.
Zona de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei nu ar proteja ţara de majoritatea armamentului pe care Rusia îl foloseşte în conflict, potrivit directorului Agenţiei de Informaţii pentru Apărare
O zonă de interdicţie aeriană în Ucraina nu ar proteja ţara de majoritatea armamentului pe care forţele ruse îl folosesc în acest moment în conflict, a declarat directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare, comandantul Scott Berrier.
Forţele ruse folosesc ”o combinaţie compusă predominant din rachete, artilerie, mai multe lansatoare de rachete. Există unele muniţii ghidate de precizie care sunt lansate din avioane, dar numărul lor este mic”, a spus Berrier, într-o conferinţă comună cu senatorul Angus King.
Putin: Preţurile la alimente vor creşte / BCE: Războiul ridică inflaţia în Europa
O zonă de interdicţie a zborului nu ar apăra Ucraina de ”rachete şi artilerie”, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri aliaţilor NATO şi Statelor Unite să stabilească o zonă de restricţie aeriană deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, spaţiul aerian al statului ucrainean rămâne disputat, a declarat, miercuri, un înalt oficial american al Apărării.
Macron consideră inacceptabile condiţiile lui Putin pentru un armistiţiu în Ucraina
Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite dpa.
„Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin – n. red.) nu sunt acceptabile”, a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz.
„Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?”, a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.
Macron a anunţat că va discuta din nou cu liderul de la Kremlin în orele următoare.