Real domină Europa fotbalistică. Madrilenii au învins cu 2-0 Borussia Dortmund în finala Ligii Campionilor

Formaţia Real Madrid a învins, sâmbătă seară, pe stadionul Wembley din Londra, cu scorul de 2-0, echipa Borussia Dortmund, în finala Ligii Campionilor, şi a câştigat pentru a 15-a oară principalul trofeu continental intercluburi.
Filip Stan
01 iun. 2024, 21:22
Real domină Europa fotbalistică. Madrilenii au învins cu 2-0 Borussia Dortmund în finala Ligii Campionilor

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată pe Stadionul Wembley din Londra.

UPDATE: Tehnicianul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a declarat după câştigarea Ligii Campionilor că finala cu Borussia Dortmund a fost mult mai dificilă decât se aştepta.

„Nu te obişnuieşti niciodată cu aşa ceva. A fost foarte dificil, mult mai mult decât am crezut că va fi. În prima repriză, a trebuit să suferim; în a doua repriză, am pierdut mai puţin mingea, am jucat mai bine – dar toate acestea sunt detalii mărunte acum. Am câştigat. Visul continuă!”, a spus Ancelotti, potrivit uefa.com.

Luka Modric, Toni Kroos, Nacho și Dani Carvajal au intrat în istoria fotbalului după Borussia Dortmund – Real Madrid 0-2, în finala Champions League. Cei 4 au ajuns la 6 trofee în cea mai importantă competiție europeană pentru cluburi.

Mai erau alți 6 jucători cu 5 UCL în palmares, 5 dintre ei cu trecut „blanco”: Marcelo, Casemiro, Benzema, Bale și Cristiano Ronaldo. Primii au câștigat doar cu Real, Ronaldo are una și cu Manchester United.

Al șaselea jucător cu 5 Champions League în carieră e Paolo Maldini, toate câștigate cu AC Milan. Toți cei amintiți au fost depășiți de Nacho, Carvajal, Modric și Kroos după finala cu Borussia Dortmund, de pe Wembley.

UPDATE: Fotbalistul echipei Real Madrid, Jude Bellingham, a declarat, sâmbătă, după ce a câştigat Liga Campionilor cu formaţia spaniolă, că este cea mai frumoasă seară a vieţii sale.

„Întotdeauna am visat să joc în astfel de meciuri”, a spus Bellingham. „Treci prin viaţă şi sunt atât de mulţi oameni care spun că nu poţi face lucruri. (…) Fratele meu mai mic este acolo şi încerc să fiu un model pentru el. Nu îmi găsesc cuvintele. Cea mai frumoasă seară din viaţa mea”, a adăugat el.

Echipa antrenată de Carlo Ancelotti a făcut o repriză secundă excelentă, impunându-se prin golurile marcate de Dani Carvajal (74) şi Vinicius Junior (83).

Borussia a avut prima ocazie notabilă a partidei, dar Brandt (14) nu a nimerit poarta.

Formaţia din Dortmund a dominat controlat jocul şi a ratat o mare şansă de a deschide scorul prin micuţul Adeyemi (21), scăpat singur spre poartă, însă a intrat în unghi după ce l-a driblat pe Courtois şi a fost blocat de Dani Carvajal.

BVB a mai avut o ocazie uriaşă, însă Fullkrug (23) a trimis în bară, după ce a fost găsit excelent în careu de Maatsen.

Adeyemi, a cărui mamă este româncă, a mai irosit o ocazie bună (28), şutul său din unghi fiind apărat de Courtois.

Portarul belgian a mai avut o intervenţie salutară (41), la şutul lui Sabitzer de la distanţă.

Campioana Spaniei a început mult mai bine repriza secundă, iar Kobel a avut o intervenţie salvatoare la lovitura liberă executată la vinclu de Kroos (49), aflat la ultimul său meci în tricoul echipei madrilene. La cornerul care a urmat, executat tot de Kroos, Dani Carvajal s-a insinuat la colţul scurt, dar a reluat cu capul peste poartă (49).

Fundaşul dreapta al echipei madrilene i-a dat emoţii din nou lui Kobel (57), cu un şut cu pământul, deviat uşor de Schlotterbeck.

Courtois (63) s-a mai remarcat o dată, la lovitura de cap a lui Fullkrug, din plonjon, la centrarea trimisă de Adeyemi.

Real Madrid a controlat total ultima jumătate de oră a partidei, în care a şi făcut diferenţa.

Vinicius Junior (66) a trimis un şut-centrare, pe care Bellingham nu a reuşit să îl devieze, deşi Kobel a ratat intervenţia, mingea trecând puţin pe lângă poartă.

”Los Blancos” au deschis scorul în min. 74, când Kroos a executat un corner, iar Dani Carvajal a deviat cu capul de la colţul scurt, mai bine decât o făcuse în min. 49.

Bellingham a trecut şi el pe lângă gol (77), împiedicat de intervenţia lui Schlotterbeck, are a deviat mingea în corner.

Kobel a apărat şutul lui Kroos (80), din lovitură liberă, după care s-a remarcat şi la mingea expediată în forţă de Camavinga (81). Nici Nacho nu a putut să îl învingă pe Kobel (82), la un alt corner executat de Kroos.

Real Madrid a tranşat soarta finalei în min. 83, când Maatsen a greşit o minge, Bellingham, fostul jucător al Borussiei, a recuperat şi i-a pasat lui Vinicius Junior, care a marcat fără emoţii.

De remarcat că jocul a fost întrerupt după numai 25 de secunde, pentru intrarea a patru suporteri pe teren.

Aceasta a fost ultima ediţie a Ligii Campionilor în actualul format. Meciul de la Londra a fost ultimul şi pentru Marco Reus în tricoul Borussiei.

Real Madrid deţine recordul de trofee în competiţie (inclusiv Cupa Campionilor Europeni), 15, câştigând ultimele nouă finale pe care le-a jucat. Madrilenii nu au mai pierdut o finală în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent din 1981.

Borussia rămâne cu un trofeu în palmares, după victoria din 1997, de la Munchen, contra lui Juventus (3-1). Echipa din Dortmund a mai jucat o finală, în 2013, chiar pe Wembley, fiind învinsă de altă echipă germană, Bayern Munchen, cu 2-1.

Spania conduce la numărul de trofee, cu 20 (5 aduse de FC Barcelona), urmată de Anglia, cu 15, Italia, cu 12, Germania, cu 8, etc.

Croatul Luka Modric şi spaniolul Dani Carvajal i s-au alăturat legendarului Paco Gento, fiind singurii care au cucerit trofeul de şase ori. Modric şi Carvajal sunt jucătorii cu cele mai multe trofee în era Champions League, şase fiecare, în timp ce francezul Karim Benzema, portughezul Cristiano Ronaldo şi Kroos au câte cinci.

Arda Guler (Real Madrid) este primul fotbalist turc care câştigă cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent.

Antrenorul italian Carlo Ancelotti deţine recordul de trofee, cinci, două cu AC Milan şi trei cu Real Madrid. De asemenea, el a câştigat de două ori competiţia ca jucător al lui Milan.

Moin. 85: Vinicius cam închide finala, 2-0 pentru Real Madrid, echipă care n-a mai pierdut o finală de prin anii 80.

Min., 74, GOOOOL Real Madrid, Carvajal deschide scorul în finala Champions League 2024.

Min. 63: Fullkrug, din plonjon, îl remarcă din nou pe portarul Realului, cel mai bun jucător de pe teren până în acest minut.

Min. 49: Real echilibrează ostilităţile, Toni Kroos aproape de vinclu, din lovitură liberă.

Min. 45: Borussia Dortmund-Real Madrid 0-0 la pauză

Min. 42: Sabitzer trage de la mare distanță, dar Courtois se întinde și respinge în corner

Min. 24: Adeyemi scapă singur spre poarta Realului, nu trage și preferă să-l dribleze pe Courtois, intră în unghi si ratează o ocazie rarisimă, mingea se opreşte în bară.

Meciul de pe Wembley a început cu un moment de derută pentru organizatori. În secunda 18 a întâlnirii, pe teren a intrat un fan al Realului, care s-a dus la centrul terenului, încercând să facă un selfie cu Bellingham. Cum stewarzii au reacţionat cu întârziere, pe gazon a mai intrat un alt fan al Realului – sub privirile consternate ale antrenorului Edin Terzic, iar acestuia i s-a mai alăturat unul. Stewarzii au intervenit, l-au împiedicat pe un al patrulea suporter să intre pe gazon şi intruşii au fost scoşi de pe teren, iar meciul s-a reluat după o întrerupere de două minute. Pe teren, Borussia a fost mai periculoasă în prima parte, având ocaziile de gol, iar Realul nu arătat nimic în ofensivă.

În minutul 14 Schlotterbeck a trimis o pasă lungă pentru Fullkrug, atacantul german a primit în careu, i-a pasat lui Brandt şi acesta a trimis puţin pe lângă bara din stânga portarului Courtois. În minutul 21, Hummels a trimis excelent pentru Adeyemi, jucătorul care are şi origini româneşti l-a depăşit pe Courtois, dar Dani Carvajal a rezolvat faza care devenise periculoasă pentru poarta madrilenilor. După numai două minute, Fullkrug a primit la limita ofsaidului şi a trimis în bară, iar Adeyemi a mai avut o şansă de gol, dar Courtois a respins. Tot portarul madrilenilor a respins în corner şutul lui Sabitzer din minutul 41 şi la pauză s-a intrat fără gol marcat, 0-0.

Echipe de start la Borussia Dortmund – Real Madrid

BORUSSIA DORTMUND: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Emre Can, Sabitzer – Sancho, Brandt, Adeyemi – Fullkrug
Rezerve: Meyer, Lotka, Ozcan, Nmecha, Haller, Reus, Wolf, Moukoko, Malen, Sule, Watjen, Bynoe-Gittens
Antrenor: Edin Terzic

REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy – Valverde, Kroos, Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Vinícius
Rezerve: Lunin, Kepa – Militao, Alaba, Modric, Joselu, Vazquez, Tchouameni, Ceballos, Fran Garcia, Brahim, Guler
Antrenor: Carlo Ancelotti

Arbitru: Slavko Vincic (Slovenia)
Stadion: Wembley

 

Real Madrid luptă pentru un al 15-lea trofeu, după cele din sezoane 1955/56, 1956/57, 1957/58, 1958/59, 1959/60, 1965/66, 1997/98, 1999/2000, 2001/02, 2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017/18 şi 2021/22.

Borussia Dortmund a mai câştigat trofeul în sezonul 1996/97.

Borussia Dortmund: Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Can, Sabitzer; Adeyemi, Brandt, Sancho; Füllkrug. Antrenor: Edin Terzic

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy; Valverde, Kroos, Camavinga; Bellingham; Rodrygo, Vinícius Júnior. Antrenor: Carlo Ancelotti

Slovenul Slavko Vincic va arbitra finala. În vârstă de 44 de ani, arbitru internaţional din 2010,  el va oficia a doua sa finală de competiţie de club UEFA, după ce a fost desemnat arbitru pentru finala UEFA Ligii Europa  2021 de la Sevilla (Spania), între Eintracht Frankfurt şi Rangers FC.

El a arbitrat şapte meciuri din Liga Campionilor în acest sezon, inclusiv manşa secundă a sferturilor de finală dintre Borussia Dortmund şi Atlético Madrid.

Echipa de arbitri a finalei Ligii Campionilor:

Arbitru: Slavko Vinčić (Slovenia)

Asistenţi: Tomaž Klančnik şi Andraž Kovačič (Slovenia)

Al 4-lea oficial: François Letexier (Franţa)

Rezervă: Cyril Mugnier (Franţa)

VAR: Nejc Kajtazović (Slovenia)

Asistent VAR: Rade Obrenović (Slovenia)

Suport VAR: Massimiliano Irrati (Italia)

 

Borussia Dortmund – Real Madrid LIVE VIDEO | „Albii”, neînvinși în acest sezon de Liga Campionilor

Borussia Dortmund este surpriza acestei ediții din UEFA Champions League. Trupa lui Edi Terzic a câștigat „Grupa morții”, din care au mai făcut parte PSG, AC Milan și Newcastle.

Ulterior, în drumul spre finală, nemții le-au eliminat pe PSG, Atletico Madrid și PSG.

Real Madrid și-a câștigat și ea grupa (Napoli, Braga, Union Berlin), cu maximum de puncte (18), și a trecut ulterior, în faza eliminatorie, de Leipzig, Manchester City și Bayern Munchen.

Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!

Trupa lui Carlo Ancelotti este neînvinsă în cele 12 meciuri jucate în acest sezon din UEFA Champions League (8 victorii, 4 egaluri). De remarcat că este pentru prima dată în istorie când Real Madrid ajunge în finală fără să piardă vreun meci.

Borussia Dortmund a fost învinsă de două ori în această ediție (7 victorii, 3 egaluri) și a reușit să nu primească gol în 6 dintre partidele disputate. Formația lui Edi Terzic a marcat prima în 9 dintre ultimele 10 partide disputate.

Borussia Dortmund și Real Madrid s-au mai întâlnit de 14 ori până acum, de fiecare dată în UEFA Champions League.

Victorii Borussia Dortmund: 3
Victorii Real Madrid: 6
Egaluri: 5
Goluri Borussia Dortmund: 19
Goluri Real Madrid: 24

Cele mai recente confruntări: 2017/2018 – faza grupelor:

Borussia Dortmund – Real Madrid 1-3
Real Madrid – Borussia Dortmund 3-2

Borussia Dortmund – Real Madrid LIVE VIDEO | Toni Kroos, la ultima apariție în tricoul madrilenilor

Toni Kroos (34 de ani) și-a anunțat retragerea din fotbal după EURO 2024, astfel că finala Ligii Campionilor va fi ultimul său meci în tricoul lui Real Madrid.

Mijlocașul german a evoluat la formația de pe Santiago Bernabeu în ultimele 10 sezoane și și-a luat rămas bun de la fani, în lacrimi, la ultimul său meci pe teren propriu, cu Betis (0-0).

„Unul dintre cei mai mari, evident. Un mijlocaș de foarte bună calitate, cu un caracter fantastic, cu un ego mic, foarte umil și mereu în slujba echipei, foarte altruist. Ce noroc că l-am avut timp de 10 ani. Să faci mai mult decât a făcut Kroos, în această echipă, este foarte complicat.

A luat o decizie foarte puternică (n.r. de a se retrage), pentru că nimeni nu și-ar fi putut imagina, dar a dat dovadă de mult caracter și să își ia rămas bun așa este grozav. Ne despărțim de un mare personaj din fotbal și, repet, am fost norocoși să-l avem aici. Fotbalul s-a bucurat de un mare jucător”, a declarat Carlo Ancelotti.

Gigi Becali susţine că Florian Coldea l-a impus pe Răzvan Burleanu la preşedinţia FRF şi tot el l-a trimis pe Gică Popescu la închisoare: „L-a băgat pe Popescu ca să ia Burleanu. Dumnezeu nu doarme!”

Marco Reus (34 de ani), unul dintre jucătorii emblematici ai Borussiei Dortmud, a anunțat că a luat decizia de a nu mai continua la această echipă din vară, când îi expiră contractul.

Mijlocașul ofensiv a evoluat în tricoul galben-negru în ultimele 12 sezoane. Marco Reus a avut un rol crucial în parcursul Borussiei până în finala Champions League din 2013, de la Londra, pierdută în faţa rivalei Bayern Munchen.

„Este de nedescris! Să închei în finala Ligii Campionilor, acolo unde totul a început cu finala din 2013. După mai bine de zece ani, să fiu din nou în finală cu Borussia Dortmund!”, a spus Reus, după ce Borussia Dortmund s-a calificat în ultimul act.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
O nouă CREȘTERE A PENSIEI după 1 SEPTEMBRIE. Marius Budai a anunțat
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?