Sute de bărbaţi, femei şi copii dorm în parcuri din capital bosniacă Sarajevo şi din două oraşe din vestul Bosniei, aproape de graniţa cu Croaţia, stat membru al Uniunii Europene în care vor să ajungă pe drumul lor spre Europa de vest. Responsabilii locali din aceste oraşe au cerut guvernului central să ia măsuri, întrucât se apropie sezonul turistic de vârf şi municipalităţile nu au capacitatea de a-i găzdui pe migranţi.
Bosnia-Herţegovina a devenit rută alternativă pentru migraţie la doi ani după închiderea aşa-zisei rute balcanice şi este tot mai folosită de cei care încearcă să ajungă în Occident pornind din Turcia, via Grecia, Albania şi Muntenegru, precum şi de cei blocaţi în Serbia. Zilele trecute poliţia a anunţat arestarea a peste 20 de presupuşi traficanţi de persoane care ar fi transportat ilegal în UE circa 200 de migranţi, potrivit Agerpres.
Potrivit autorităţilor, aproape 1200 de migranţi, majoritatea din Siria, Pakistan, Libia şi Afganistan, au intrat în Bosnia de la începutul acestui an şi un număr similar au fost interceptaţi la graniţă.
Citeşte şi România se află pe locul 16 privind numărul de refugiaţi care au primit azil în 2017
Guvernul de la Sarajevo a avertizat că ţara nu poate face faţă unei creşteri semnificative a numărului de migranţi, aşteptată odată cu încălzirea vremii. În Bosnia există doar un centru pentru solicitanţii de azil şi un altul pentru migranţii ilegali, amândouă pline, potrivit Agerpres.
„Migranţii care au intrat în ţară vor primi asistenţa adecvată şi autorităţile încearcă deja să identifice noi spaţii pentru găzduirea lor într-un mod uman şi demn”, a precizat guvernul într-un comunicat.
Numeroşi voluntari, organizaţii neguvernamentale, dar şi oameni obişnuiţi, dintre care o parte au fost la rândul lor refugiaţi în state occidentale în urma războiului din Bosnia din anii 1992-1995, le oferă migranţilor alimente şi adăpost. Numărul migranţilor este de fapt dublu faţă de estimările oficiale, afirmă ei.