„Guvernul Ponta, nou numit, dacă consideră că nu mai poate şi că, după o lună de la numire, nu a făcut absolut nimic din ceea ce a promis că va face în momentul zero în care va ajunge la putere şi îşi dă seama că nu poate să ducă mandatul la sfârşit, poate să îşi dea demisia pentru prima oară şi să intre în procedura celorlalte două numiri”, a spus Boureanu.
Întrebat despre ipoteza organizării de alegeri anticipate, el a spus că este nevoie aici de decizia şi de implicarea preşedintelui României, acesta fiind cel care poate dizolva Parlamentul.
„În momentul în care se respectă procedura constituţională, declaraţiile liderilor PDL au fost foarte clare, se poate ajunge la alegeri anticipate, nu se exclude acest lucru, dar numai cu respectarea Constituţiei. Nu trebuie neapărat să fim noi de acord cu acest lucru”, a arătat parlamentarul.
El a susţinut că, din punct de vedere economic, acest lucru nu ar produce altceva decât destabilizarea situaţiei din România, la destabilizarea mediului investiţional şi la o temere faţă de o ţară care s-ar putea să ajungă în situaţia ca în patru luni să aibă cinci guverne.
„Opinia liderilor PDL este foarte clară, că trebuie să mergem pe stabilitate, este motivul pentru care românii au făcut sacrificii, şi cei din zona bugetară şi cei din zona privată, este motivul pentru care liderii noştri au acceptat să piardă la un moment dat imagine tocmai pentru a asigura stabilitate şi este motivul pentru care Guvernul Ponta a spus că vine la putere, ori astăzi văd că ne propun trei guverne în trei luni”, a adăugat Cristian Boureanu.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.
„Încerc să obţin un acord al tuturor forţelor politice, pentru că aici nu este vorba de a impune ceva, şi sper să fie până la urmă şi PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum este să nu fie de acord cu nimic. Eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituţional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul Parlament, dar dacă avem un acord politic şi dacă întrebăm şi Curtea Constituţională, să nu adoptăm o hotărâre care să nu fie declarată neconstituţională, cred că este în interesul tuturor ca în luna octombrie când, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelate, să avem alegeri, iar noul Guvern să aibă timp să îşi adopte bugetul în Parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu este nimeni atent”, a spus Ponta, la Realitatea TV.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că, potrivit Constituţiei, durata unei legislaturi poate fi scurtată într-o singură situaţie, şi anume cea în care preşedintele României dizolvă Parlamentul, ca urmare a respingerii a două propuneri de guvern.
„O altă formulă constituţională pentru reducerea cu o lună sau cu două luni a duratei actualei legislaturi nu există. Putem să ajungem la orice acord politic vizează domnul Ponta, dar nu putem înfrânge prin voinţa noastră politică, chiar şi unită, prevederile Constituţiei”, a declarat Sever Voinescu.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare „doar pentru a le face cadou textul Constituţiei” reprezentanţilor USL.