Brad natural sau brad artificial – care e cea mai bună variantă? Ce spun specialiștii

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar oamenii se întrec în argumente și anul acesta când vine vorba de întrebarea: brad natural sau brad articial?
Claudia Simion
21 dec. 2020, 17:21
Brad natural sau brad artificial - care e cea mai bună variantă? Ce spun specialiștii
Brad natural sau brad artificial – care e cea mai bună variantă?

Tema alegerii bradului de Crăciun a împărțit oamenii în mai multe tabere, fiecare având propriile idei și argumente care să le justifice alegerea.

Unii au un brad artificial pe care îl instalează în fiecare an în perioada sărbătorilor, fiind cu totul împotriva ideii de a opta pentru un brad natural, de teamă ca pădurile să nu aibă de suferit. Alții, însă, sunt de părere că niciun alt brad în afară de cel natural nu te poate introduce în atmosfera magică a perioadei de Crăciun.

Ce spun românii

Pro brad natural:

„Așa e tradiția, trebuie să miroasă a brad în casă” – Răzvan M.

„Brad natural. Pentru că te face să te simți mai în spiritul Crăciunului. Și dacă găsesc și unul într-un ghiveci, e perfect. Și, astfel, îl poți planta după” – Andreea R.

„Îl simt mai viu, îmi place sa-i rup acele. Îmi aduce aminte de copilărie ca aveam o ditamai pădurea de pini în spatele casei la munte. Brazii naturali cresc cel mai repede, pădurile de conifere cresc foarte rapid. În 10 ani e ditamai pădurea tânără” – Daniel S.

„În mod clar natural. Pentru felul în care arată, pentru miros și tradiție. E tipul de brad cu care sunt obișnuit de când eram mic. Bradul de plastic nu va putea niciodată să arate și să miroasă la fel de bine ca unul natural. În plus, nu se pune problema să distrugi natura fiindcă toți brazii naturali provin din pepinieri, iar cei artificiali se fac majoritatea din plastic ce nu poate fi reciclat” – Marius C.

„Brad natural, dacă vorbim despre unul în ghiveci. E lipsă de respect față de brad să îl iei din pădure și să îl pui în casă. Avem nevoie de lemn, dar dacă putem salva niște brăduți… Mai ales că cei frumoși sunt tineri și de abia au crescut. Da, se regenerează pădurile, dar nu atât de repede. Unii brazi nu apucă să ajungă la maturitate. Dar dacă îl luăm în ghiveci, miros super frumos și sunt la fel de frumoși” – Mihai S.

„Prefer bradul natural pentru că îmi place mirosul de brad, îți dă un sentiment aparte, am crescut cu asta. Dar, în același timp, nu sunt de acord cu defrișările. Sunt de acord cu brazii care cresc în pepiniere, care sunt puși special pentru a fi tăiați pentru Crăciun. Îmi plac brazii naturali, dar nu cu gândul de a face rău naturii” – Oana P.

Pro brad artificial:

„Când eram mic, luam doar brad natural. De vreo 3-4 ani, optez pentru cel artificial. Motivul e simplu. E mai comod așa, nu mergi să-l alegi, să-l cari, nu cureți după el” – Marius G.

„În primul rând, pentru că îl poți folosi mulți ani și mi se pare mai practic. Se depozitează ușor, se cumpără ușor, față de unul natural” – Mirabela V.

„Bradul natural a fost un must când eram mică. Drept să spun, nici nu concepeam să am un brad artificial în casă. Lucrurile s-au schimbat complet când am ajuns la facultate. Mi-am dat seama că brazii naturali sunt copaci tăiați „de pomană”, cum spune românul, și chiar pentru o perioadă destul de lungă m-am învinovățit că am contribuit și eu atâția ani la situația delicată a pădurilor tăiate din România. De 7 ani, de când mă aflu în București, am cumpărat doar brazi artificiali” – Roxana U.

„Brad artificial pentru ca nu face mizerie, îl ai mai mulți ani și e mai ușor de manevrat” – Sebastian P.

„Artificial 100%. Sunt împotriva ideii de a se tăia brazii și de a se pune în casele oamenilor. Așa îi încurajăm pe toți să taie. Sunt supărată pe cei care se gândesc să cumpere brazi naturali” – Laura P.

Brad natural sau brad artificial? Ce spun specialiștii

De ce să alegem brazi naturali

Cu toate că mulți folosesc argumentul că sunt împotriva defrișărilor și că natura ar avea de suferit în cazul în care optăm pentru un brad natural, specialiștii îi contrazic pe aceștia și sunt de părere că cea mai bună variantă este bradul natural. De ce? Ne spun chiar ei.

Achiziționarea bradului natural este ecologică, mult mai prietenoasă cu natura decât varianta cumpărării unui brad artificial.

Experții de la Silva Group România:

-Brazii naturali au un miros special de rășină ce nu poate fi imitat.

-Absorb dioxidul de carbon și alte gaze nocive și eliberează oxigen timp de 7-9 ani înainte de a fi extrași din plantație.

-Coniferele nu își pierd frunzele în sezonul rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteză să fie unul continuu.

-Rădăcinile brazilor naturali fixează solul, iar acele și conurile hrănesc solul și viețuitoarele, păstrând echilibrul naturii.

-În pepinierele de unde Silva Group România importă brazii, în locul fiecărui brad extras/tăiat se plantează cel puțin unul în loc.

-Sunt complet biodegradabili.

-Anual, 400-500 de milioane de brazi sunt plantați în Europa și sunt extrași doar aproximativ 60 de milioane.

„Pe tot parcursul vieții lor în pepiniere, brazii ocupă un rol important în reglarea nivelului oxigenului din atmosferă și susținerea ecosistemelor locale. Fiecare pom în parte primește îngrijire specială si are coroana dirijată astfel încât aceasta să crească simetrica și bogată. La finalul vieții lor ca pomi de Crăciun, brazii de dimensiuni medii și mari comercializați de Magazinul de Brazi sunt recuperați de la clienți pentru a-i transforma în masă lemnoasă care ajunge în aziluri sau centre de oameni nevoiași, ca bricheți pentru încălzirea sobelor. Pomii noștri de Crăciun sunt cultivati în plantațiile din Scandinavia cu cel mai mare respect posibil față de natură și mediul înconjurător. De-a lungul vietii lor, au fost facute eforturi sustinute pentru a alege cele mai eco-friendly metode de cultivare”, spun specialiștii de la Magazinul de Brazi.

De ce să NU alegem brazi artificiali

-Sunt fabricați din metale și plastic.

-Au în compoziție inclusiv PVC, plastic obținut din prelucrarea petrolului.

-La producerea unui brad artificial o fabrică elimină în atmosferă cantități mari de dioxid de carbon și alte substanțe periculoase.

-Reciclarea este interesată numai de scheletul metalic al bradului artificial, iar restul de masă plastică se aruncă.

-Prin arderea resturilor se eliberează în atmosferă substanțe dăunătoare, inclusiv o serie de faze toxice cancerigene, cum este dioxina.

-Sunt produse puternic inflamabile.

-Mulți brazi din plastic au fost contaminați cu plumb sau alte subtanțe periculoase, fiind livrați cu o etichetă care recomandă spălarea mâinilor după manipulare.

„Multe persoane nu doresc să încurajeze tăierea unui pom, așadar din vinovatie achizitionează unul artificial, fără să ia în calcul întreg ciclul de viată al unui astfel de produs. Producția brazilor artificiali implică utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic și metal) într-un proces care generează cantităti considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezența sa în casă poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. In plus, în ciuda faptului că acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decat problematică.

Fiind împletit din sârmă și PVC, bradul artificial nu este biodegradabil si nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de către stațiile de colectare selectivă a deșeurilor. Majoritatea ajung în gropile de gunoi comune, unde sunt incinerați împreuna cu alte deșeuri, proces care la rândul său eliberează substanțe dăunatoare în amosferă. In cazul în care nu este ars, bradul artificial persista multe decade pana la degradare completă”, au explicat specialiștii.

Citește și Cum arată cel mai scump brad de Crăciun din România. A costat 100.000 de euro

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București