„Deja sunt foarte multe ferme care nu mai pot vinde laptele şi urmează să îl aruncăm pe câmp. Toţi producătorii de lapte din România sunt afectaţi, toţi, absolut toţi. De la declaraţia pe care a făcut-o până astăzi a scăzut vânzarea cu 50%. Noi facem lapte crud, materie primă, care pleacă la prelucrare şi tot acest lapte este pasteurizat pentru a distruge germenii, microbii„, a spus Costel Caraș, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, potrivit Digi24.ro.
Administratorul fermei care a livrat lapte la fabrica de brânzeturi de la Brădet spune și el că nu a greşit cu nimic.
„Nu înţelegem de ce suntem noi acuzaţi, adică conform regulamentului european, după care noi funcționăm, noi livrăm lapte european. Mă obligă să am un anumit număr de germeni„, spune Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robăneşti.
Reacţia fermierilor vine după ce ministrul Agriculturii a declarat ieri că laptele ar putea fi sursa de contaminare cu E.coli a brânzei produse la Brădet.
„Specialiștii spun că această contaminare s-ar putea să fi fost la lapte în principal. Se acuză laptele ca sursă principală”, a spus, marți, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
Şefii Consiliului Judeţean Argeş sunt şi ei revoltaţi.
„Este inacceptabil să distrugi un brand local de la nivelul dânsului. Cine va răspunde dacă niște oameni rămân fără locuri de muncă? Se închide o societate pe niște declarații neverificate”, a spus Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte CJ Argeş.
Astăzi, ministrul Agriculturii şi-a nuanțat declaraţia care i-a înfuriat pe fermieri.
„Eu nu am spus de niciun fel că laptele este de vină. Eu am spus un singur lucru: că la testele pe care le-a făcut ANSVSA în comerţ, nu în fabrica respectivă, a rezultat că 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci este contaminată„, a spus Achim Irimescu.
Chiar şi aşa, fermierii sunt hotărâţi să îl dea în judecată pe Ministrul Agriculturii. În plus, fermierii sunt deranjaţi şi de controalele DSP şi DSV pe care le consideră fără rost atâta timp cât ei sunt controlaţi de aceleaşi autorităţi o dată la două săptămâni.