Potrivit judecătorului Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov, instanţa a admis propunerile procurorilor DIICOT Braşov pentru patru dintre cei cinci suspecţi reţinuţi, dintre care doi sunt cetăţeni olandezi, iar doi sunt români.
În cazul celei de-a cincea persoane, o femeie de 29 de ani, din judeţul Timiş, judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă şi au luat măsura cercetării acesteia în libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
Cei patru suspecţi arestaţi preventiv au declarat recurs la decizie în sala de judecată, care urmează să se judece zilele următoare la Curtea de Apel Braşov.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Brasov au dispus, duminică, reţinerea pentru 24 de ore a cetăţenilor olandezi Van Hulten Rudolf Thomas Marinus Maria (55 de ani), Schellekens Mark Adrianus Maria Johannes (36 de ani) şi a cetăţenilor români Sava Vasilica (29 de ani), Chimir Cornelia (45 de ani) şi Pauliuc Florin-Constantin (34 de ani) pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.
Inculpaţii, sub coordonarea celor doi cetăţeni olandezi, au organizat procurarea din Olanda a cantităţii de aproximativ 10.000 de comprimate de ecstasy şi introducerea drogurilor in România pe cale terestră.
În urma unei monitorizări de trei luni, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Braşov şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională cu preocupări pe linia traficului internaţional de droguri.
„Duminică, poliţişti din cadrul B.C.C.O. Braşov, sub coordonarea procurorilor DIICOT Braşov, au surprins în flagrant, în localitatea prahoveană Urlaţi, patru persoane în timp ce vindeau şi cumpărau mai multe comprimate de XTC”, a spus, luni, într-o conferinţă de presă, şeful DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman.
Drogurile, 10.054 de comprimate, în valoare de circa 100.000 de euro, erau oferite spre vânzare de către doi cetăţeni olandezi, iar cumpărători erau două românce, una din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, şi cealaltă din municipiul Timişoara.
„Înainte de flagrant, unul dintre cetăţenii olandezi a oprit lângă o maşină de poliţie şi a cerut, cu o nonşalanţă ieşită din comun, indicaţii de drum de la poliţişti pentru a ajunge la locul unde urma să aibă loc tranzacţia”, a spus şefului BCCO Braşov, Gabriel Florescu.
Ulterior, după ce s-a întâlnit cu românii cu care urma să facă tranzacţia, printre care se afla şi un ofiţer sub acoperire, olandezul le-a spus acestora că dacă nu l-au prins poliţiştii olandezi nu se teme de cei români care nu se ridică la nivelul celor din ţara lui.
În urma percheziţiei domiciliare, au fost ridicate, din locuinţa în care s-a realizat prinderea în flagrant, mediile de stocare informatică folosite pentru a ţine legătură între membrii reţelei, iar în autoturismul unuia dintre cetăţenii olandezi au fost găsite aproximativ două grame de amfetamină pulbere.
Totodată, au fost făcute patru percheziţii domiciliare în judeţul Timiş, respectiv în municipiul Timişoara şi în comunele Biled şi Şandra, la locuinţele membrilor reţelei, printre care şi la locuinţa unui bărbat de 34 de ani, potrivit şefului BCCO Braşov, Gabriel Florescu.
Faţă de cinci persoane, cei doi cetăţeni olandezi şi trei cetăţeni români, s-a dispus măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de introducere de droguri în ţară, trafic cu droguri de mare risc, organizare şi finanţare a traficului de droguri de mare risc, fapte pentru care riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare.
Cei doi olandezi aveau în ţara lor două puncte unde produceau drogurile şi apoi le comercializau în România. Cu ajutorul celor trei români, olandezi au înfiinţat două societăţi comerciale în Olanda, doar pe numele românilor, care aveau ca obiect de activitate comerţul cu echipamente IT, dar în realitate olandezii foloseau datele firmelor, care erau înregistrate legal, pentru a vinde droguri online, pe internet.
De asemenea, olandezii trimiteau droguri în România fie prin intermediul unor persoane, fie ascunse prin bagaje. Pastilele erau vândute apoi în cluburi din toată ţara la preţul de 10-15 euro/pastila.
Poliţiştii şi procurorii braşoveni au avut suportul tehnic şi informativ al S.R.I. şi D.O.S.- I.G.P.R.
În cursul anului trecut, DIICOT a confiscat 13.000 de pastile extasy la nivel naţional, potrivit şefului DIICOT Braşov.