„Pentru acest an vom tăia circa 82.000 de pomi pentru Crăciun, din care în jur de 44.000 vor fi brazi, restul molizi. Preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut, vor varia între 10 şi 30 de lei, în funcţie de sortiment şi înălţime”, a declarat pentru RTV.net Valerian Solovăstru, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor.
Clienţii vor plăti preţuri mai mari în pieţe, întrucât la preţurile anunţate de Regiei Naţionale a Pădurilor se adaugă comisioanele comercianţilor. Din cauza puterii de cumpărare aflată în scădere de câţiva ani, precum şi a concureţei din partea comercianţilor particulari, RNP a decis ca numărul brazilor să fie mai mic ca cel de anul trecut cu 20%.
„Nu ştiu câţi, dar anul trecut au rămas ceva molizi nevânduţi”, a amintit Valerian Solovăstru.
Preţurile maxime ale brazilor tăiaţi de RNP sunt valabile pentru brazii mai înalţi de trei metri. „După trei metri preţul creşte cam cu 20 de lei pe metru”, a mai spus directorul RNP.
Comercianţii care vând brazi din import spun că preţurile în acest an vor fi mai mici cu până la 20%. „Credem că vânzările se vor situa la acelaşi nivel cu anul 2010, mai ales că brazii vor fi mai ieftini. Măsura ieftinirii este necesară întrucât bradul pică pe planul doi, pe planul întâi figurând masa de Crăciun”, a spus Raluca Niţu, reprezentant Elegantgift.ro.
Puteţi cumpăra pomi de Crăciun şi pe internet. Firmele care comercializează brazi online au serviciul de livrare la domiciliu. Preţurile variază între 50 şi 400 de lei, pentru aceşti bani clienţii mândrindu-se cu brazi din Danemarca sau Olanda.
Pentru brazii comandaţi pe internet, comercianţii oferă şi servicii de împodobire. Tarifele pentru împodobire variază între 200 şi 500 de lei, în funcţie de dimensiunea pomului, precum şi de accesoriile dorite.
Există şi varianta bradului în ghiveci, care poate fi plantat în grădină după sărbatori. La RNP preţul unui brad în ghiveci porneşte de la 60 de lei. „Anul trecut am vândut câteva sute de brazi în ghiveci”, a declarat Valerian Solovăstru.