Institutul de cercetări agronomice Embrapa şi grădina zoologică a Braziliei au strâns deja 420 de eşantioane de ţesut de la opt specii (care trăiesc în Cerrado), printre care jaguarul, lupul cu coamă, micul tamarin leu, câinele de tufiş, furnicarul şi bizonul. Scopul este clonarea ţesuturilor pentru a da naştere la noi exemplare. După ce animalele vor veni pe lume, vor fi plasate în rezervaţii. Primele clonări vor începe peste câteva săptămâni cu lupul cu coamă, specie din care au rămas doar 13.000 de exemplare în America de Sud, scrie Agerpres.
Soluţia nu este însă pe placul tuturor. Numeroase asociaţii au ca prioritate salvarea exemplarelor care mai există, cu atât mai mult cu cât exemplarele clonate nu vor dispune de adaptabilitate genetică, urmând să dispară mai devreme sau mai târziu. Clonarea ar trebui să fie ultima soluţie, consideră ele.
Cercetătorii brazilieni merg chiar mai departe, unii apreciind că, prin păstrarea ADN-ului speciilor existente, acestea ar putea renaşte după ce vor fi dispărut. ‘Un congelator de animale ar putea păstra toate datele genetice ale urşilor panda din China sau ale gorilelor din Africa’, spune cercetătorul Robert Lanza, adăugând: ‘Cu materialul genetic se poate produce spermă şi reintroduce diversitatea genetică acolo unde vrem’.