Potrivit Economica.net, performanța BRD Pensii cu privire la randamentele obținute din plasamente este cea mai slabă din acest sistem. Media Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care arată performanța fondului, era de aproximativ 27,3 pucte la 13 decembrie, fondul BRD indicând un VUAN de numai 23,1 puncte.
Metropolitan Life este liderul sistemului, după ce a sărit de 29,5. VUAN este valoarea unei unități de fond, iar prin înmulțirea acestuia cu numărul de unități de fond deținute de fiecare se obține valoarea contului. Toate fondurile au plecat de la un VUAN de doar 10 lei la lansarea sistemului.
Veniturile din comisioane ale administratorului sunt, de asemenea, mici, societatea fiind în pierdere în aproape toți cei 14 ani de la înființarea sistemului de pensii private. Și mai mult, BRD Pensii pe zona de Pilon II are cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă al căror ciclu de cotizare se va încheia mai devreme.
Potrivit informațiilor primite de sursa citată, performanțele slabe, dar și lipsa unei perspective mai bune, au făcut ca acționarul, grupul Societe Generale, prin banca BRD, să ia decizia de a părăsi piața pensiilor private din România. Un alt argument ar fi și frauda comisă de fostul director al BRD Pensii, pe care francezii au fost nevoiți să o acopere prin aport de capital.
„În ceea ce privește frauda, activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal, iar deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, se află în completă siguranță și nu au fost afectate în niciun fel de situația menționată. Reiterăm faptul că neregulile constatate nu au vizat activitatea desfășurată de SAFPP în legătură cu administrarea fondurilor de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care au fost și sunt separate, potrivit legii, de activele administratorului, nu au fost afectate. Societatea a luat măsuri corective și au fost implementate acțiuni importante, precum: Majorarea capitalului cu 20 de milioane de lei, în vederea asigurării lichidității și capitalizării companiei, linie de credit de 4 milioane de lei pusă la dispoziție de către acționarul BRD Groupe Societe Generale (rambursată recent), un plan de remediere pe trei luni, desfășurat în perioada iulie – septembrie, care a presupus implementarea unor noi controale, redefinirea proceselor operaționale din cadrul departamentelor, reorganizarea echipelor și o mai bună guvernanță”, a declarat Raluca Morar, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, pentru sursa citată.
Citește și: Pensii Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii a 8 milioane de români, cum verifici câţi bani ai în cont
Cu privire la zvonurile despre intenția BRD Pensii de a părăsi sistemul, reprezentanții societății au declarat că nu comentează acest aspect.
Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP) are dreptul de a prelua, temporar, funcția de administrator de fond de pensii, dacă apar situații care să necesite acest lucru.
„Se introduce posibilitaea ca, în cazul declanșării de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garntare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condițiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens”, se arată în nota de fundamentare a OUG cu privire la modificarea legii pensiilor private.