Care ar putea fi adevărata miză a războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin. De la ce a pornit atacul ruşilor

Cel mai important conflict al secolului XXI a început în estul Europei în urmă cu patru zile, odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei vecine, agresiune cu grave implicaţii asupra geopoliticii mondiale.
Daniel Spătaru
27 feb. 2022, 11:51
Care ar putea fi adevărata miză a războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin. De la ce a pornit atacul ruşilor

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a fost prefaţat în ultimele luni de declaraţii şi ameninţări, Rusia insistând la NATO cu o serie de cereri „inacceptabile”, precum retragerea bazelor din fostul bloc comunist, între care şi România. În ciuda asigurărilor că nu va fi război, Kremlinul şi-a încălcat însă cuvântul şi a trecut graniţa, nu numai cea fizică cu Ucraina, dar şi graniţa roşie în relaţiile cu Occidentul.

Proximitatea României în zona de conflict ne face cu atât mai vulnerabili, cu cât pe teritoriul nostru se află şi scutul anti-balistic de la Deveselu, iar frontiera cu Ucraina este cea mai mare pe care ţara noastră le are cu vreun stat. În total vorbim de 649,4 km, dintre care 273,8 km este frontieră terestră, 343,9 km frontieră fluvială și 31,7 km frontieră maritimă.

În legătură cu această invazie a Rusiei s-a speculat mult în legătură cu o eventuală implozie din interior care ar putea avea loc în ţara vecină, în condiţiile în care doar 40% din populaţie este reprezentată de ucraineni autentici, 40% fiind etnici de origine rusă şi 20% minorităţi, între care şi români, prezenţi mai ales în Transcarpatie. Nu este exclus ca după câteva zile de conflict mare parte a populaţiei să treacă de partea ruşilor, estimează analiştii. Asta mai ales în estul Ucrainei, unde tendinţele rusofile au rădăcini istorice.

Citeşte şi Franţa anunţă că Rusia invadează Ucraina: „Este posibil rapid”. Pentagon: „Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontieră”

Pe 12 februarie s-au împlinit 104 ani de la proclamarea la Harkov (actualul teritoriu al Ucrainei) a unei țări care este puțin cunoscută în România: Donețk-Krivoi Rog. Aniversarea nu este rotundă și poate că nu ar fi demnă de menționat dacă nu ar fi actualele împrejurări. Declarația privind înființarea și funcționarea acestei republici explică multe din ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în politica Ucrainei independente după 1991 și în Donbas după 2014.

După revoluția bolșevică din 1917, Consiliul Central ucrainean a proclamat independența Republicii Populare Ucrainene, considerată ilegală de o parte din teritorii, lipsa sa de legitimitate fiind cauzată de faptul  că a fost proclamată de un consiliu neales. Răspunsul la aceasta a fost proclamarea în sud-estul actualei Ucraine a Republicii Sovietice Donețk-Krivoy Rog (RDK).

În afară de Harkov, RDK a inclus Lugansk, Ekaterinoslaw (acum Dniepr), Aleksandrovsk (Zaporojie), Krivoi Rog (orașul natal al actualului președinte Volodimir Zelenski), Herson, Yuzovka (Donețk), , precum și orașele aflate astăzi pe teritoriul Federației Ruse, Rostov pe Don și Taganrog, orașul natal al lui Anton Cehov. Republica a fost înființată deoarece Consiliul Central ucrainean a recunoscut teritoriile care făceau parte din ea ca teritorii ucrainene, în timp ce se considera parte a Republicii Ruse. Prin urmare, RDK nu a vrut sub nicio formă să se supună Kievului.

Anterior, în ianuarie 1918, la Odesa, Republica Sovietică Odesa a fost înființată ca răspuns la proclamarea Republicii Populare Ucrainene. Acesta a inclus și Nikolaev. În același timp și din aceleași motive, în Crimeea a fost proclamată Republica Sovietică Socialistă Tauris.

Indiferent de faptul că aceste structuri statale erau controlate de bolșevici, toate aceste republici și-au declarat caracterul neucrainean, rus și intenția de a deveni parte a Rusiei, nu a Ucrainei.

Citeşte şi Rusia anunţă că e gata să invadeze Ucraina: „Dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”

Toate acestea au supraviețuit pentru o perioadă foarte scurtă de timp, doar câteva luni, și au căzut sub atacul, nu al armatelor ucrainene, ci al armatelor germane și austro-ungare, care, ca urmare a încheierii păcii de la Brest cu bolșevicii, a preluat controlul asupra Ucrainei și Belarusului. Germanii și austriecii au recunoscut aceste pământuri ca teritorii ucrainene și, prin urmare, și-au început ocuparea în primăvara anului 1918.

Dacă ne uităm la hărțile rezultatelor alegerilor din Ucraina și analizăm ce regiuni votează pentru partidele pro-ruse, aşa cum votau pentru comuniști în anii 1990 și pentru Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, în 2000 -2010, vom vedea că acestea coincid practic cu granițele RDK şi republicilor Odessa și Tauris.

Republica Doneţk-Krvoi Rog, profund rusofonă, cu roşu:

Republica Doneţş-Krivoi Rog, cu roşu

Republica Donețk-Krivoi Rog a existat pentru o perioadă foarte scurtă, doar două luni. Când germanii și austriecii și-au lansat ofensiva către aceasta, ea nu a renunțat și a arătat o rezistență acerbă față de forțele inamice copleșitoare. În primul rând, trupele RDK, după bătălii sângeroase, s-au retras la Lugansk, care a devenit a doua capitală a republicii (azi este capitala Republicii Populare Lugansk), iar apoi la Ţariţino (în anii 1920 redenumit Stalingrad, actualul Volgograd).

În 1919, din ordinul lui Vladimir Lenin, RDK a fost lichidată de Stalin și încorporată în Ucraina sovietică. Liderul comunist dorea ca masele țărănești ucrainene, pe care le considera mici-burgheze și nu prea loiale revoluției bolșevice, să fie amestecate cu proletariatul bolșevic din bazinele Donețk și Krivoi Rog.

Istoria RDK și a activiștilor pro-ruși de azi din Republica Donețk, care se consideră ideologişti și moștenitori politici ai Republicii Donețk-Krivoi Rog, demonstrează că Donbasul a fost o regiune cu afinităţi istorice față de Rusia, indiferent că stăpânul teritoriului este Ucraina sau Polonia, ca acum 300 de ani.

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Jazz in the Park ajunge la a 12-a ediție: 30 august – 1 septembrie la Cluj-Napoca
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!