Controversatul Mark Rutte va renunța la politică după ce guvernul său de coaliție a picat vineri, 7 iulie, în urma unui scandal privind strategia de acordare de azil, potrivit presei internaționale.
În prezent, Executivul Olandei este condus de către Rutte, ca interimar. Acesta va rămâne la butoane până la organizarea alegerilor din noiembrie 2023.
„Odată ce noul cabinet va prelua conducerea după alegeri, voi părăsi politica. Aceasta este o decizie personală și este independentă de evoluțiile din ultimele săptămâni”, a declarat Rutte, care a precizat că deja a discutat pe marginea acestui subiect cu liderii partidelor și ai parlamentului.
Dacă se va răzgândi și va candida din nou, Rutte va bifa cel de-al cincilea mandat de premier al Olandei.
Controversatul politician, implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, a recunoscut că are „sentimente amestecate” vizavi de părăsirea politicii.
„Acest lucru nu este în întregime lipsit de emoții. Dar mă simt de asemenea bine să transmit ștafeta”, a mai comentat premierul interimar.
Olandezul a condus un guvern de coaliție timp de un an și jumătate.
Până în prezent, Rutte a fost văzut ca unul dintre cei mai rezistenți politicieni europeni, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat pe bandă rulantă.
În octombrie anul trecut, Mark Rutte a vizitat România, înainte de refuzul privind aderarea la Spațiul Schengen. Olandezul a vorbit doar despre războiul din Ucraina:
„E o onoare să fiu aici. România, Belgia Franța și Țările de Jos lucrează sub steagul unei singure alianțe. Când eram tânăr, acest tip de cooperare militară era de neconceput. Iată că acum se întâmplă atât de multe sub steagul unei alianțe. Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni.
Mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară. Militarilor le mulțumesc pentru mobilizarea lor”, a declarat Rutte, toamna trecută.
În decembrie 2022, Rutte a revenit cu precizări.
„Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria. În primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV.
Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil, Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, este un ‘nu acum’”, a declarat Mark Rutte, pentru Euractiv.