Anunțul privind impozitarea multinaționalelor a fost făcut miercuri după-amiază, 23 august, de către Daniel Zamfir, parlamentar PSD.
„AM REUȘIT! MULTINAȚIONALELE VOR PLĂTI IMPOZIT 1% PE CIFRA DE AFACERI!
Faci profit aici, plătești impozit aici!
După negocieri extrem de dure, premierul Ciolacu a impus în Coaliție impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru acele companii multinaționale care prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscală, exportau practic tot profitul în paradisuri fiscale.
Dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se plătește 1% pe cifra de afaceri. Corect, nu-i așa?”, a notat senatorul, pe pagina sa de Facebook.
Rămâne de văzut dacă această măsură chiar se va implementa, așa cum se așteaptă toată lumea. Până în prezent, companiile multinaționale plătesc ZERO impozite pe profit și pe cifra de afaceri.
Ce măsuri fiscale ar putea adopta alianța PSD + PNL
Iată informațiile apărute pe surse despre viitoarele măsuri fiscale care vor fi impuse de PSD+PNL:
- impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din CA pentru comaniile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro;
- eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară. (rămâne plafonul de 10.000 de lei pentru restul facilităților: impozit pe venit și pilonul doi de pensii);
- eliminarea scutirii de impozit pe venit în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut;
- la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri;
- mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei;
- taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. La fel ca în cazul mașinilor de lux, taxa se aplică pentru suma care depășește valoarea de 500.000 de lei a imobilului.
- se menține impozitul pe dividende la 8%.
- la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
Măsurile fiscale vor fi adoptate la pachet cu măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare.