Două persoane, arestate de DIICOT pentru TRĂDARE, alte 4 persoane sub control judiciar. „Comandamentul Vlad Ţepeş”, grupare cu legături ruseşti, acuzată că a negociat ieşirea României din NATO

Procurorii DIICOT au reținut șase persoane sub acuzația de trădare, ulterior două fiind arestate preventiv. Grupul, organizat ca o structură militară clandestină, este suspectat că a negociat cu agenți ai Rusiei retragerea României din NATO și că a efectuat deplasări la Moscova. Această acțiune vine la doar o zi după expulzarea a doi atașați militari ai Federației Ruse din România.
Filip Stan
06 mart. 2025, 23:30
Două persoane, arestate de DIICOT pentru TRĂDARE, alte 4 persoane sub control judiciar.
Şase persoane, reţinute de DIICOT pentru TRĂDARE. "Comandamentul Vlad Ţepeş", grupare cu legături ruseşti, acuzată că a negociat ieşirea României din NATO

UPDATE Doi dintre bărbaţii care sunt cercetaţi de procurorii DIICOT pentru trădare şi constituirea unei grupări pentru a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa” României au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a respins arestarea preventivă, respectiv arestul la domiciliu, pentru ceilalţi patru, care vor fi anchetaţi sub control judiciar. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în 48 de ore de la comunicare.

Traian Băsescu, despre dosarul grupării ”Vlad Țepeș”: ”Susținută de ruși. Obiectivele, foarte apropiate de cele ale lui Georgescu. Probabil vrea să-și pună un guvern cu oamenii Moscovei”

”Admite propunerea de arestare preventivă, formulată de Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Structura Centrală- Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice, în dosarul de urmărire penală nr. 6758/19/P/2024 în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a măsurii. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius”, se arată în minuta instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă ca neîntemeiată propunerea de luare a arestării preventive pentru Raul-Mihail Lupu şi Georgică-Cristian Atitiene, aceştia urmând să fie cercetaţi sub control judiciar.

De asemenea, instanţa a mai decis să respingă propunerea de arest la domiciliu formulată de procurorii DIICOT în privinţa lui Ştefan Mateescu şi Radu-Pompiliu Şofran, urmând ca şi aceştia să fie anchetaţi sub control judiciar.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Şase persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT fiind suspectate de trădare şi că au constituit o grupare cu scopul de a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării”.

Gruparea, intitulată ”Comandamentul Vlad Ţepeş”, s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, în dosar fiind cercetat, ca suspect, generalul maior în retragere Radu Theodoru. Membrii grupării au intrat în contact cu agenţi străini, în România şi în Rusia, şi au făcut demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou Guvern, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului, susţin anchetatorii.

În ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România.

 

Organizația vizată de DIICOT se numește „Comandamentul Vlad Ţepeș”. Potrivit DIICOT, cei șase inculpați erau membri ai unei organizații denumite „Comandamentul Vlad Țepeș”, care funcționa după modelul unei structuri militare, cu stat major și personal de execuție. Scopul acestei grupări ar fi fost retragerea României din NATO, prin negocieri cu agenți străini; înlocuirea actualei ordini constituționale și desființarea partidelor politice; instalarea unui nou Guvern alcătuit exclusiv din membri ai organizației; epurarea instituțiilor statului de actualii angajați; adoptarea unei noi Constituții și schimbarea denumirii țării, a drapelului și a imnului național. Printre suspecți se numără Radu Theodoru, general în retragere în vârstă de 101 ani, cunoscut pentru publicațiile sale violent antisemite.

Citeşte şi: România expulzează doi diplomați ruși de pe teritoriul țării și îi declară persona non grata. Rusia ameninţă cu represalii

Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere, arată DIICOT cu referire la generalul Radu Theodoru. Acesta, membru fondator al partidului extremist România Mare în anii ’90, a publicat cărți („România ca o pradă”) și articole în care neagă Holocaustul din România și promovează atitudini antisemite.

Comunicatul integral DIICOT

La data de 5 martie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 6 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpați împreună cu un suspect au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării. Începând cu anul 2024, la gruparea de criminalitate organizată a aderat un alt inculpat, toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus. De asemenea, membrii grupului infracțional au intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse.

Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere.

Cercetările efectuate au relevat că membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor platforme online, au recrutat adepți și au publicat materiale video ( notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale).

De asemenea, inculpații au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico-militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului.

Totodată, pe parcursul lunii ianuarie, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România.

În cursul zilei de 05.03.2025 au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a 4 din inculpați și arest la domiciliu pentru alți doi 2 inculpați.

Cercetările vizând suspectul în cauză sunt continuate fără a fi dispuse măsuri preventive.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul ofițerilor Direcției Contrainformații și Securitate Militară din Direcția Generală de Informații a Apărării, ai Serviciului Român de Informații și ai Direcției Generale de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne.

Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor