Breșă in comercializarea tutunului încălzit. Decizie a Consiliului de Stat din Belgia

Consiliul de Stat din Belgia anunță o decizie favorabilă pentru Philip Morris International în apelul său împotriva statului belgian cu privire la produsele sale din tutun încălzit. Conform deciziei, producătorul de țigări nu este obligat să aplice avertismentele de sănătate regăsite pe pachetele de țigări clasice.
Alina Costache
23 ian. 2024, 15:37
Breșă in comercializarea tutunului încălzit. Decizie a Consiliului de Stat din Belgia

Victorie pentru Philip Morris International în apelul său împotriva statului belgian cu privire la cerințele autorităților de a afișa mesaje de avertizare pe produsele din tutun încălzit la fel ca cele afișate pe pachetele de țigări.

Comercializat de Philip Morris International (PMI) în aproximativ 80 de țări din întreaga lume (dar nu și în Belgia) sub denumirea de IQOS, acest dispozitiv constă într-un aparat electronic în care sunt introduse, rezerve (Heets) de tutun pentru a fi încălzite la 350°.

Pe scurt, nici țigară electronică, nici țigară convențională. Cu alte cuvinte: nu este o țigară tradițională, au argumentat avocații Philip Morris… În virtutea acestei distincții, au câștigat procesul în 25 octombrie în cadrul Consiliului de Stat împotriva statului belgian și a ministrului sănătății, Frank Vandenbroucke (Vooruit), care a vrut să oblige compania să aplice aceleași avertismente de sănătate, regăsite pe ambalajele de țigări, și pe rezervele IQOS (inclusiv „Fumatul ucide” și „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe nocive”). Contactat de noi, ministrul belgian nu a dorit să comenteze, potrivit lesoir.be. 

 

Două produse diferite…

Acestă „nouă categorie de produse din tutun” este definită, într-un decret regal din 2016, de către apărarea Philip Morris ca o categorie de produse diferite de țigările tradiționale, subliniind, pe de o parte, absența combustiei (datorită faptului că tutunul este încălzit și nu ars) și, pe de altă parte, producția de aerosol și nu de fum. Avocații s-au bazat și pe Directiva privind produsele din tutun (TPD) a UE din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru Vânzarea Produselor din Tutun (TPD) din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru adoptarea Convenției în teritoriul Uniunii Europene. Pentru produsele din tutun cu nicotină sau fără fum, atât decretul regal, cât și directiva europeană nu impun aceleași avertismente ca cele afișate pe țigările convenționale. Ca și în cazul țigărilor electronice, alte țări europene menționează pe pachetele de HEETS doar riscul de dependență și faptul că produsul este dăunător sănătății.

Decizia Consiliului de Stat din Belgia este o veste bună pentru gigantul tutunului, care speră să intre pe piața din Belgia, unul dintre puținele state europene în care IQOS nu este încă autorizat pentru vânzare (dar este disponibil în țări vecine precum Olanda și Franța… sau online). Conform unui raport al Comisiei Europene, volumul vânzărilor cu amănuntul de produse din tutun încălzit este 3,3% din volumul total de vânzări al tuturor produselor din tutun la nivelul UE în 2020.

Conform aceluiași raport, vânzările de tutun încălzit au explodat în Europa între 2018 și 2020, de la 924 de milioane de euro la 19,7 miliarde de euro. Este o creștere de peste 2.000%! În ciuda faptului că numărul persoanelor care utilizează tutun a scăzut în ultimii ani. În 2022, aproximativ unul din cinci adulți la nivel mondial fuma sau folosea produse din tutun, față de unul din trei la începutul mileniului, conform unui nou raport al OMS. În Belgia, unul din patru cetățeni încă fumează.

„Belgia este una dintre țările în care scăderea incidenței fumatului este cea mai lentă. În Suedia, de exemplu, doar 5% din populație fumează dintr-un total de 20% dintre cei care folosesc nicotină (snus sau tutun încălzit), ceea ce înseamnă că alternativele funcționează”, spune Miguel Matos, Director General Benelux Philip Morris.

„Poziția guvernului belgian este destul de paradoxală: pe de o parte, vrea să atingă obiectivul de zero tutun – la fel ca noi – și, pe de altă parte, ignoră știința care spune că arderea tutunului este principala cauză a bolilor asociate fumatului”, completează acesta.

Producătorul de țigări prezintă produsul său ca o alternativă mai puțin nocivă față de țigările tradiționale, deoarece încălzește tutunul în loc să îl ardă, „reduce nivelurile substanțelor nocive cu aproximativ 95% în comparație cu fumul de țigară”.  Această afirmație nu este unanim acceptată de comunitatea științifică. În timp ce FDA din SUA a autorizat comercializarea produselor IQOS în Statele Unite, agenția nu a aprobat afirmațiile că utilizarea produsului ar fi mai puțin dăunătoare în comparație cu oricare alt produs din tutun. OMS subliniază, de asemenea, că reducerea expunerii la substanțele nocive din produsele din tutun încălzit nu le face sigure, nici nu duce la reducerea riscurilor.

Solicitat să se pronunțe asupra acestui aspect, Consiliul Superior de Sănătate (CSS) a ajuns la aceleași concluzii, avertizând în preambulul raportului său din 2020 că „sunt puține publicații independente care nu au legătură cu industria tutunului”. Organele consultative avertizează, de asemenea, că produsul ar putea fi mai atrăgător pentru tineri. Au concluzionat: „Produsele din tutun încălzit rămân nocive (probabil mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale, dar mai dăunătoare decât renunțarea la fumat) și creează dependență.”

În opinia expertului în tutun, Martial Bodo (Bordet), care a participat la redactarea raportului: „Indiferent de sticlă, avem aceeași intoxicație, în sensul negativ al termenului, adică există dependență”. Acesta spune că observă din ce în ce mai mulți tineri dependenți de țigările electronice… „Nicotina este o pierdere a libertății, dar companiile de tutun nu vorbesc niciodată despre asta”, a mai spus el.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce bănci dispar din România în 2025, anunț oficial pentru milioane de clienți. Apare o nouă bancă pe care o controlează statul
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât