Deşi liderii europeni au cerut până la finele acestei săptămâni un vot favorabil privind acest acord, în caz contrar ei neacceptând o prelungire a datei efective a Brexitului dincolo de 12 aprilie, premierul Theresa May a insistat că va cere un nou vot al Camerei Comunelor numai dacă va considera că există şanse ca acordul să fie votat.
Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna aceasta acordul încheiat în noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.
Camera Comunelor a respins acordul de două ori, în ianuarie şi martie, întrucât deputaţii pro-europeni au apreciat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză.
Decizia Theresei May de a cere încă o dată votul legislativului survine după ce miercuri Camera Comunelor a respins toate cele opt moţiuni care sugerau fiecare posibile soluţii alternative de ieşire din impas, de la anularea Brexitului sau organizarea unui nou referendum şi până la ieşirea din UE fără un acord, printre celelalte variante respinse regăsindu-se diferite variante de relaţii cu UE post-Brexit, precum o uniune vamală sau aranjamente asemănătoare modelului canadian sau norvegian de relaţii cu UE.
Comisia Europeană a anunţat joi că, dacă Regatul Unit nu reuşeşte să ratifice în această săptămână acordul de retragere din Uniunea Europeană, Brexitul va fi amânat numai până la 12 aprilie, dată până când Londra trebuie să informeze blocul comunitar în legătură cu intenţiile sale, transmite Reuters.
”Dacă acordul de retragere nu este ratificat până la finalul săptămânii, atunci articolul 50 va fi extins până la 12 aprilie şi acum îi revine guvernului Regatului Unit să informeze despre cum vede următorii paşi”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.
”Am numărat opt ‘nu’-uri seara trecută, acum avem nevoie de un ‘da’ cu privire la modalitatea de a avansa”, a adăugat Schinas.
Niciuna din cele opt propuneri vizând deblocarea procesului Brexit nu a obţinut miercuri seară majoritatea în parlamentul de la Londra, în încercarea aleşilor britanici de a depăşi impasul în care se află acordul negociat de Theresa May cu UE şi respins până acum deja de două ori de Camera Comunelor.
Faptul că niciuna din opţiunile privind Brexitul nu a obţinut suficiente voturi din partea parlamentarilor demonstrează că acordul premierului Theresa May este cea mai bună opţiune, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay.