Britanicii au votat pentru ieşirea Marii Britanii. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, ceilalţi 48,1% dintre votanţi exprimându-se pentru rămânerea în UE, a anunţat BBC News online.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.
Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.
Dacă joi, în ziua votului, se preconiza că tabăra „Remain” va câştiga la mustaţă, numărătoarea voturilor a adus o răsturnare de situaţie. Deşi la limită, tabăra „Leave” a câştigat scrutinul, iar acum premierul britanic David Cameron va trebui să se ţină de cuvânt şi, aşa cum a promis, să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europeană. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.
Prim-ministrul David Cameron a insistat înainte de referendum că îşi va continua mandatul indiferent de rezultat, iar joi seara, un număr de 84 de parlamentari conservatori l-au îndemnat pe Cameron să rămână premier. Există, însă, şi voci care consideră votul împotriva UE un vot împotriva lui Cameron, care ar urma să se afle de acum într-o situaţie delicată.
Procesul de ieşire din UE nu este unul automat. După referendum, urmează negocieri cu membrii Uniunii Europene, care ar trebui să fie finalizate în termen de doi ani, dar Parlamentul European are drept de veto asupra oricărui nou acord prin care se reglementează relaţiile dintre Marea Britanie şi UE.
Locuitorii din Scoţia s-au pronunţat majoritar pentru rămânerea în Blocul Comunitar aşă că este posibil să fie convocat un nou referendum pentru independenţa Scoţiei.
Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că toate opţiunile sunt pe masă, atunci când este vorba de protejarea relaţiei Scoţiei cu Europa şi locul ei pe piaţa unică. „Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene. Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi a vorbit clar” a continuat oficialul.
Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că „Suntem puşi în faţa unei situaţii în care alegătorii englezi vor forţa ieşirea din UE, împotriva dorinţei oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE.
Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se așteaptă ca negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid. „Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil”, a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF.
„Mă aștept ca negocierile privind ieșireasă înceapă rapid”, a insistat Schulz, care s-a referit și la prăbușirea lirei sterline după conturarea rezultatelor referendumului de joi privind apartenența Marii Britanii la UE. „Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”, a spus el.
Orice decizie politică luată în acest moment de Regatul Unit va avea un impact masiv asupra economiei mondiale, iar relaţiile internaţionale cu siguranţă vor avea de suferit.
„Dacă Marea Britanie se retrage, UE va deveni dominată de un instinct dorporatist şi birocratic, cu o elită dominată de francezi şi germani şi mişcări populiste de dreapta”, declara Simon Hix, profesor de ştiinţe politice din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, conform The Telegraph.
Acest lucru va avea un impact major asupra Marii Britanii, având în vedere că cel mai mare partener va rămâne tot Uniunea Europeană. Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.
Pe de altă parte, Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe, afirma faptul că „brexitul va fi dificil pentru europa, pentru noi, dar va reprezenta o tragedie pentru britanici”.
În ciuda faptului că s-a insistat pe faptul că nu există un plan B, cel mai probabil pentru a întări idee de uniune, au început deja să fie confirmate diverse aranjamente după Brexit, pentru a preveni ca întregul bloc european să dezintegrat.
Pentru britanicii care trăiesc în Regatul Unit, efectul imediat și cel mai vizibil al unui Brexit va fi resimțit asupra libertății de circulație a cetățenilor britanici în celelalte țări ale Uniunii Europene. Dacă un singur document de identitate era suficient până în prezent pentru a se deplasa în spațiul Schengen, cu toate că Regatul Unit nu este membru al acestuia, ieșirea țării din blocul comunitar ar trebui să fie de acum însoțită de necesitatea ca cetățenii britanici să solicite o viză atunci când călătoresc în Europa continentală. În prezent, doar 44 țări din 219 impun vize cetățenilor britanici.
Familiile britanice ar trebui să se pregătească de asemenea să plătească mai mult decât înainte pentru a-și petrece vacanțele pe Bătrânul Continent. Nu numai pentru că prăbușirea lirei în fața euro va reduce în mod inevitabil puterea lor de cumpărare, ci de asemenea în virtutea acordurilor comunitare care permit oricărei companii aeriene europene să opereze fără limită de frecvență, capacitate sau preț în spațiul aerian european.
„Piața unică a permis Ryanair să promoveze revoluția călătoriilor ieftine în Europa”, a reamintit la mijlocul lunii mai, Michael O’Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.
Piața locurilor de muncă: Chiar dacă susținătorii Brexitului au făcut din păstrarea locurilor de muncă pentru britanici unul dintre vârfurile de lance ale campaniei lor, este totuși probabil ca ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie însoțită de relocarea a numeroase posturi, în special în cadrul marilor bănci din City of London.
Un eventual Brexit se anunță și mai „primejdios” pentru cei 1,3 milioane de britanici care trăiesc în alte țări europene, în special în Spania (319.000), în Irlanda (249.000) , în Franța (171.000) și în Germania (100.000).
Aceștia ar putea vedea cum veniturile lor din pensii se reduc vertigions din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce ar putea pune în pericol în special investițiile lor imobiliare în țara în care trăiesc.
O altă problemă apare în ceea ce privește asigurarea de sănătate a britanicilor care trăiesc în afara țării, de exemplu în Franța, unde aceștia beneficiază de sistemul medical național, însă plătit de sistemul de sănătate public din Regatul Unit în baza unui acord bilateral.
Soarta profesională a mii de funcționari publici britanici care lucrează pentru instituțiile europene, în special la Bruxelles, pare de asemenea mai incertă ca niciodată. Unii dintre ei s-au gândit deja să obțină o a doua cetățenie europeană, în special belgiană.
În cele din urmă, cea mai neașteptată consecință, ieșirea Regatului Unit din UE ar putea face relațiile cu unii dintre vecinii săi problematice. În special, Spania ar putea fi tentată să închidă granița cu Gibraltarul, unde trăiesc 33.000 de britanici.
În nordul Europei, Brexitul ar putea crea, de asemenea, o graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, încetinind circulația a mii de persoane în fiecare zi.
Totodată, lira sterlină se va deprecia în raport cu alte valute. Chiar dacă specialiştii în economie nu sunt de acord, Brexitul cu siguranţă va impacta valoare lirei şi implicit a monedei Uniunii Europene, lăsând teren tot mai mult dolarului american.