Brexit: Avocaţii negociază un vot în parlament privind activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

O firmă de avocatură din Marea Britanie, care acționează în numele unui grup de oameni de afaceri și din mediul academic, a început demersuri care să garanteze că activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va declanșa procesul de negociere a acordului de ieșire a țării din UE, nu va avea loc fără o dezbatere și un vot în parlamentul de la Londra, conform BBC News.
Filip Stan
04 iul. 2016, 14:26

Clienții firmei Mishcon de Reya susțin că, potrivit Constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.

'Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul referendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare', a subliniat avocatul Kasra Nouroozi, partener în cadrul firmei Mishcon de Reya.

Potrivit acestuia, 'rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală'. 'Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament', a subliniat avocatul.

Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.

Citeşte şi Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE au trimis o flotilă cu mesaje pro Brexit pe Tamisa

Orice prim-ministru care și-ar folosi puterile executive pentru a declanșa procesul de negociere cu UE ar acționa nelegal, pentru că ar ignora 'European Communities Act', votat de parlamentul britanic în 1972, instrumentul care a permis aderarea Marea Britanii la blocul comunitar, afirmă reprezentanții Mishcon de Reya.

Teoretic, votul asupra unui astfel de document le-ar putea oferi parlamentarilor, care s-au exprimat în majoritate pentru rămânerea țării în UE, ocazia de a bloca ieșirea din Uniune, ceea ce pare însă 'de neconceput din punct de vedere constituțional', afirmă corespondentul BBC pe probleme juridice, Clive Coleman.

Potrivit BBC, cabinetul de avocatură a intrat în corespondență cu oficiali guvernamentali pentru a primi garanții în legătură cu acest proces. Guvernul britanic a declarat că parlamentul are un 'rol' pentru 'găsirea celei mai bune căi de urmat', adaugă postul oficial britanic.

Clienții firmei Mishcon de Reya susțin că, potrivit Constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.

‘Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul referendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare’, a subliniat avocatul Kasra Nouroozi, partener în cadrul firmei Mishcon de Reya.

Potrivit acestuia, ‘rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală’. ‘Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament’, a subliniat avocatul.

Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.

Citeşte şi Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE au trimis o flotilă cu mesaje pro Brexit pe Tamisa

Orice prim-ministru care și-ar folosi puterile executive pentru a declanșa procesul de negociere cu UE ar acționa nelegal, pentru că ar ignora ‘European Communities Act’, votat de parlamentul britanic în 1972, instrumentul care a permis aderarea Marea Britanii la blocul comunitar, afirmă reprezentanții Mishcon de Reya.

Teoretic, votul asupra unui astfel de document le-ar putea oferi parlamentarilor, care s-au exprimat în majoritate pentru rămânerea țării în UE, ocazia de a bloca ieșirea din Uniune, ceea ce pare însă ‘de neconceput din punct de vedere constituțional’, afirmă corespondentul BBC pe probleme juridice, Clive Coleman.

Potrivit BBC, cabinetul de avocatură a intrat în corespondență cu oficiali guvernamentali pentru a primi garanții în legătură cu acest proces. Guvernul britanic a declarat că parlamentul are un ‘rol’ pentru ‘găsirea celei mai bune căi de urmat’, adaugă postul oficial britanic.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Dacia, mari lovituri pe piețele externe. Vânzările sunt de vis
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
NASA se pregătește să lanseze telescopul spațial SPHEREx pentru a cartografia Universul
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar