UPDATE: Deputaţii britanici au adoptat, joi, o moţiune a guvernului care prevede o amânare a Brexitului, precum şi un nou vot privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE negociat de Theresa May cu autorităţile de la Bruxelles. Aceste evoluţii oferă o „bulă de oxigen” primului ministru Theresa May.
UPDATE: Camera Comunelor a adoptat joi seara – cu 412 la 202 voturi – o moţiune prin care Guvernul cere amânarea Brexitului după 29 martie, relatează BBC News. Guvernul urmează să ceară Uniunii Europene o amânare a Brexitului. Executivul cere prin această moţiune o prelungire a aplicării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia a fost lansat Brexitul, până la 30 iunie, dacă Parlamentul aprobă acordul premierului până la 20 martie. În cazul în care nu se ajunge la un acord al Brexitului până la 20 martie, Guvernul urmează să ceară altă amânare, mai ”lungă”, însă va fi necesar ca UE să fie de acord cu această amânare şi să stabilească termene.
UPDATE: Amendamentul, depus de deputata laburistă Lucy Powell, prevedea ca aplicarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în baza căruia a fost lansat Brexitul, să fie prelungită până la 30 iunie.
UPDATE: Susţinătorii unui nou referendum sunt împărţiţi cu privire la oportunitatea organizării în prezent a unui nou referendum.
UPDATE: Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat joi agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron.
”În orice caz este clar că o scurtă extindere a datei Brexitului pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee. ”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat el.
UPDATE: 334 de deputaţi s-au pronunţat asupra acestui amendament şi 85 contra, după aproximativ trei ani de la referendumului din 2016 care a decis organizarea Brexitului şi la 15 zile de la data teoretică de 29 martie, când Parlamentul şi ţara sunt profund divizate privind modalităţile de a face posibil Brexitul.
UPDATE: Deputații britanici au respins în mod copleșitor, joi un amendament prin care se solicită amânarea Brexitului, pentru a putea permite al doilea referendum cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.
Camera Comunelor a respins, joi seară, un amendament care prevedea organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Acest amendament avea în vedere formularea unei recomandări adresate primului -ministru referitoare la o prelungire a negocierilor pentru Brexit, în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE” şi „organizarea unui vot public prin care cetăţenii Marii Britanii să decidă fie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană în condiţiile stabilite de Parlament, fie rămânerea ţării în Uniunea Europeană”.