Un rezultat al consultării populare favorabil ieșirii Marii Britanii din UE ar putea afecta carierele, statutul și viețile a circa 2,8 milioane de cetățeni ai altor state ale UE rezidenți pe teritoriul britanic, deși mulți dintre aceștia nu par preocupați de controversa politică din jurul lor.
Ivan Fekete, cetățean slovac rezident al orașului Brighton din sudul Angliei și co-proprietar al cafenelei Green Chair, declară că nu este îngrijorat de referendumul din 23 iunie. ”Sunt aici de 11 ani. Dacă trebuie să mă întorc în țara mea, mă întorc. Dar este alegerea oamenilor care votează la referendum”, spune el.
Miguel Huerta, în vârstă de 36 de ani, s-a mutat împreună cu soția sa și fiul lor de la Madrid la Brighton în urmă cu patru ani și jumătate. ‘‘Întrucât nu aveam un job în Spania și nici soția mea nu avea, am decis să ne mutăm aici”, explică Huerta.
El menționează că familia sa s-a integrat ușor în Brighton de îndată ce soția lui, de profesie învățătoare, și-a găsit un loc de muncă ca femeie de serviciu. După un an, ea și-a schimbat jobul și s-a angajat ca profesor, în timp ce Miguel Huerta lucrează timp de șase zile pe săptămână într-un magazin. ”Ne place Brighton, fiul meu merge la școală aici, unde și-a făcut o mulțime de prieteni și e fericit. Soția mea are o slujbă bună și munca mea la magazin este OK, putea fi mai rău. Nu mă pot plânge”, afirmă Huerta, care la rândul său are calificare de profesor. La fel ca Fekete, el susține că nu este îngrijorat de referendum, dar crede totuși că ar fi o greșeală ca Marea Britanie să părăsească Europa.
Plecarea imigranţilor din Marea Britanie
Un sondaj de opinie efectuat luna trecută de Centrul pentru schimbare demografică din cadrul Universității Southampton, relevă că doar 11% dintre imigranții polonezi, portughezi și români ar lua în considerare plecarea din Marea Britanie dacă la referendumul din 23 iunie rezultatul ar fi favorabil ieșirii țării din UE.
În Brighton, oraș cu 273.000 de locuitori, trăiesc circa 20.000 de cetățeni ai altor state membre UE, cu excepția irlandezilor, o proporție mai ridicată decât media națională.
Miroslav Horvath, un bucătar din Republica Cehă, este de părere că imigranții proveniți din celelalte state membre ale UE au un rol important în asigurarea programului prelungit de lucru și efectuarea unor munci pe care britanicii le evită.
”Încercați să întrebați un englez dacă ar curăța toalete pentru un salariu minim”, explică Horvath (33 de ani), care trăiește în Marea Britanie de cinci ani. ”De aceea trăiesc aici polonezi, cehi sau slovaci, pentru că pe noi nu ne deranjează să lucrăm 70 de ore pe săptămână”, adaugă el.