Și comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat săptămâna trecută că impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi între 1 și 2,5% până în 2017.
Regatul Unit se va confrunta cu o încetinire semnificativă care va limita creșterea PIB-ului la 10,3 — 1,6% anul acesta, față de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeană. Anul viitor, în cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra în recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
În cel mai optimist scenariu, economia britanică va crește cu 1,1% în 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE, informează Agerpres.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit ci și restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investițiile, comerțul și migrația, a avertizat Comisia Europeană.
Citeşte şi Ungaria s-a oferit să preia preşedinţia UE în locul Marii Britanii
În zona euro PIB-ul va înregistra o creștere de 1,5 — 1,6% anul acesta și va încetini anul viitor la 1,3 — 1,5% apreciază CE. În precedentele estimări ale executivului comunitar publicate în mai, creșterea zonei euro era de 1,6% în 2016 și de 1,8% în 2017.
Și BCE a avertizat recent că Brexitul va reduce creșterea economiei zonei euro cu 0,3%, până la 0,5%, în următorii trei ani.
Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe piețele financiare și a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline.