‘Mai întâi va trebui clarificat în cadrul unor negocieri cum să fie dezlegate legăturile strânse’ ce unesc astăzi UE de Marea Britanie ‘și abia după ce această chestiune va fi clarificată vom putea, destul de repede dacă va fi posibil, să vorbim despre viitoarele noastre relații’, a declarat, la Berlin, cancelarul federal german.
Angela Merkel a răspuns astfel în mod clar, fără a o menționa totuși, scrisorii adresate Bruxelles-ului de premierul britanic pentru declanșarea Brexit-ului și în care se solicită negocieri asupra viitorului acord între Marea Britanie și UE, în paralel cu negocierile pentru ieșirea din UE.
La fel ca Merkel, Comisia Europeană a atenționat de mai multe ori că exclude o asemenea eventualitate, estimând că va fi nevoie pentru început să se convină asupra condițiilor de ieșire a Marii Britanii, situație inedită în istoria europeană. ‘Noi, în cadrul UE, vom purta în mod corect și echilibrat negocierile viitoare și sper că va fi la fel din partea guvernului britanic’, a continuat Merkel, adăugând că Theresa May a asigurat-o de acest lucru la telefon, marți.
Potrivit Angelei Merkel, europenii vor căuta ‘un echilibru între drepturi și obligații’ în punerea în aplicare a Brexit-ului. ‘Doresc ca Marea Britanie și UE să rămână parteneri apropiați. Pentru mine, Marea Britanie rămâne o parte a Europei cu care împărțim multe, începând cu valorile noastre comune’, a adăugat cancelarul federal german, potrivit Agerpres.
Merkel a dat asigurări că UE ‘este o reușită istorică fără precedent și că va rămâne la fel după ieșirea Marii Britanii’, cu ‘numeroase obiective importante’, printre care lupta împotriva terorismului, criza migrației și schimbările climatice.
Evocând soarta oamenilor vizați direct de aceste negocieri, în special cetățenii altor țări din UE care locuiesc în Marea Britanie și al căror drept de ședere rămâne incert, Angela Merkel a declarat că dorește ca și ‘consecințele asupra vieții lor cotidiene să fie pe cât posibil reduse’.