Bercow a menţionat că a selecţionat amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, prin care s-ar exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.
De asemenea, va fi supus votului amendamentul F, propus de un grup de parlamentari conservatori, prin care se solicită guvernului să amâne Brexit-ul până la data de 22 mai 2019 pentru a permite punerea în aplicare a unor măsuri de limitare a consecinţelor părăsirii UE fără un acord.
Membrii Camerei Comunelor vor supune apoi la vot o moţiune guvernamentală care declară că parlamentul respinge părăsirea Uniunii Europene fără un acord la 29 martie, dar notează că ieşirea din UE fără un acord rămâne singura opţiune juridică în cazul în care nu este convenit un acord. Supunerea la vot, în mod succesiv, a celor două amendamente şi a moţiunii va avea loc începând cu ora 19:00 GMT,informează Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May a anunţat că parlamentarii din Partidul Conservator vor putea vota miercuri seară mai degrabă conform propriei conştiinţe decât conform liniei partidului cu privire la amendamentul F.
Totuşi, parlamentarii conservatori nu vor avea posibilitatea unui aşa-numit ”vot liber” cu privire la amendamentul A, prin care s-ar exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă, potrivit Agerpres.
Parlamentul britanic votează miercuri dacă acceptă o retragere fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană, după ce deputaţii au respins marţi seara pactul negociat de guvernul Theresei May cu blocul european. Cu 391 voturi la 242, Camera Comunelor a refuzat marţi seara să ratifice textul, care cuprindea garanţii suplimentare faţă de varianta votată în ianuarie, iar pentru miercuri noaptea se aşteaptă ca parlamentarii să blocheze o retragere fără acord, ceea ce ar deschide poarta unei amânări a ieşirii ţării din UE, prevăzută în principiu pentru data de 29 martie.
Dacă deputaţii britanici vor să evite un Brexit fără acord, atunci joi seara va urma un alt vot privind autorizarea guvernului britanic de a solicita o prelungire a validităţii Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a fixat data retragerii pe 29 martie după o perioadă de negociere de doi ani.