UPDATE Petiţie poate, în cel mai bun caz, să declanşeze o nouă dezbatere între parlamentari. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiţie este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără câştigă cu mai puţin de 60%, sau dacă prezenţa la vot este de sub 75%, potrivit Mediafax.
Însă referendumul deja a avut loc, iar politicienii britanicii au promis că vor lua în considerare rezultatul.
Petiţia are ca dată finală 25 noiembrie 2016 şi la numai câteva ore de la aflarea rezultatelor deja strânsese peste un milion de semnături.
Guvernul britanic răspunde la toate petiţiile care obţin peste 10.000 de semnături, iar Parlamentul ia în considerare toate petiţiile de peste 100.000 de semnături.
UPDATE La doar două zile după votul pentru a ieși din Uniunea Europeană, peste 2 milioane de britanici și rezidenți în Marea Britanie au semnat o petiție cerând un al doilea vot și forțând parlamentarii să ia în considerare cel puțin o dezbatere pe această temă, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Puteţi urmări AICI evoluţia numărului de semnături şi de unde vin ele.
Parlamentul trebuie să ia în considerare o dezbatere cu privire la orice petiție postată pe site-ul său, care a strâns mai mult de 100.000 de semnături.
Potrivit propunerii, postată înaintea referendumului de la 23 iunie, guvernul ar trebui să organizeze un alt plebiscit privind apartenența la UE dacă sprijinul pentru a ieși sau rămâne în UE într-un referendum este mic de 60% în prezență și de sub 75% dintre alegătorii eligibili.
Rezultatul de joi arată că 52% dintre alegători, 17.410.742 de persoane, sprijină ieșirea Marii Britanii din UE, cu o prezență de 72%.
De atunci, petiția — pe care numai cetățenii britanici sau rezidenții în Marea Britanie au dreptul de a o semna — s-a dovedit atât de populară încât până la 17.25 GMT sâmbătă, 2.005.101 de persoane au semnat-o, notează Reuters. După-amiaza târziu, părea că rata pe minut să fie de 3.000 de semnături.
Cei mai mulți dintre cei care au semnat-o locuiesc în zonele unde sprijinul pentru a rămâne în UE a fost mai puternic, în special Londra, a indicat site-ul.
Prim-ministrul David Cameron, care a anunțat vineri că va demisiona după ce a condus campania ce a eșuat să păstreze Marea Britanie în UE, a declarat că nu va fi niciun al doilea referendum.