Brexit: ŞOC pe pieţele financiare. Una dintre cele mai mari lovituri pentru pieţele de capital

Prinse pe picior greșit de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un rezultat la care nu se așteptau, piețele financiare, în special cele din Europa, erau vineri în stare de șoc în fața incertitudinilor provocate de acest vot, informează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
24 iun. 2016, 12:19
Brexit: ŞOC pe pieţele financiare. Una dintre cele mai mari lovituri pentru pieţele de capital

Lira sterlină, care a coborât la cel mai scăzut nivel de după 1985, și bursele europene, care au înregistrat scăderi puternice, au fost principalele victime ale acestei zile negre, pierderile fiind similare celor provocate de falimentul băncii americane Lehman Brothers în 2008.

În jurul prânzului, Bursa de la Paris afișa o scădere de peste 8%, cea de la Frankfurt era în scădere cu peste 7% iar cea de la Londra cu aproape 5%. Sectorul bancar a fost unul din cele mai afectate, titlurile Deutsche Bank înregistrând o scădere de 14% la fel ca și acțiunile Crédit Agricole, în timp ce titlurile BNP Paribas au pierdut peste 16% iar Société Générale a pierdut aproape 20%.

„Este în mod clar un șoc puternic pentru piețe iar pentru Marea Britanie este un seism ale cărui implicații se resimt dincolo de frontiere, cu un efect imediat și potențial durabil asupra schimburilor comerciale și asupra tuturor activelor financiare”, a declarat Matthew Beesley de la Henderson Global Investors, informează Agerpres.

Unul din cele mai mari șocuri pentru piețe din toate timpurile

„Este unul din cele mai mari șocuri pentru piețe din toate timpurile. Repercusiunile votului se vor face resimțite la nivel mondial. Amploarea pagubelor este dificil de evaluat dar vor fi, probabil, mai importante decât orice eveniment car a avut loc după falimentul Lehman Brothers în 2008„, a declarat Joe Rundle, analist la ETX Capital.

După ce a trecut pragul de 1,50 dolari în momentul închiderii secțiilor de vot, lira sterlină a coborât mai întâi sub 1,45 dolari și apoi sub 1,40 dolari pentru a ajunge la un nivel fără precedent după 1985, până la 1,3229 dolari, ceea ce reprezintă o scădere de peste 10% într-o singură zi. La prânz lira sterlină era cotată la 1,3708 dolari, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Brexit. Aurul la cea mai ridicată valoare din ultimele 27 de luni

În paralel, valorile considerate de refugiu precum yenul japonez și aurul au crescut iar investitorii s-au precipitat spre piețele de obligațiuni. Randamentele pentru obligațiunile guvernamentale germane au coborât în teritoriul negativ iar dobânzile pentru împrumuturile pe 10 ani ale Franței și Marii Britanii au atins minime istorice.

În fața acestui seism de proporții, băncile centrale s-au mobilizat în încercarea de a reduce îngrijorările. Banca Angliei a anunțat că este gata să injecteze 250 de milioane de lire suplimentare pentru a se sigură că există suficiente lichidități pentru funcționarea piețelor. La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunțat că este gata să furnizeze lichidități suplimentare în euro și valută, adăugând că își va asuma responsabilitățile care îi revin în materie de stabilitatea prețurilor și a sectorului financiar din zona euro.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi știe povestea
Capital.ro
TAXA pe care șoferii sunt obligați să o plătească. Lovitură pentru românii până în 30 de ani
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
BEM APĂ OTRĂVITĂ! Lista localităților din România cu apă contaminată
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Surpriză pregătită de Google. Ce se întâmplă dacă tastezi acest cuvânt la căutare
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Yusuf Dikeç cucerește prima medalie olimpică la tir pentru Turcia cu o atitudine dezinvoltă
MediaFlux
Se PERMIT DROGURILE la volan! Prag pentru CONSUMUL de droguri, ca la ALCOOL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?