Într-o conferință de presă comună cu miniștrii de externe din țările membre ale Parteneriatului Estic (PaE) — Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, Hahn a reconfirmat „puternicul angajament” al Uniunii Europene în ce privește strânsa cooperare cu vecinii din est și a subliniat faptul că Brexit-ul nu va avea vreun impact asupra acestei relații.
La finalul celei de-a șaptea reuniuni de dialog informal din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), desfășurată luni la Kiev în formatul miniștrilor de externe, cu participarea secretarului general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid, comisarul Johannes Hahn a subliniat potențialul foarte mare pe care îl au, din punct de vedere economic, statele membre ale PaE, informează Agerpres.
„Cele șase țări numără împreună mai mult de 70 milioane de locuitori, o uriașă piață, o uriașă oportunitate, (…) dar, dacă luați volumul comerțului european, numai 0,6% din acesta este cu cele șase țări din est”, a punctat Hahn, care, alături de comisarul UE pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, se va întâlni marți, la Kiev, cu miniștrii economiei din cele șase state membre ale PaE.
Citeşte şi Theresa May va fi noul premier britanic. S-a angajat să facă din Brexit un succes
Reuniunile informale ale Parteneriatului Estic au loc de două ori pe an și sunt găzduite de țările PaE. Aceste întâlniri permit un schimb deschis de opinii între țările partenere și reprezentanții de nivel înalt ai UE privind politica externă și domeniile de cooperare sectorială.
Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summitului de la Praga, la 7 mai 2009, în format 27 de state membre ale UE și șase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Obiectivul Parteneriatului Estic este consolidarea dialogului și a cooperării cu aceste state, în vederea avansării procesului de asociere politică și integrare economică.
Parteneriatul Estic are două dimensiuni: bilaterală (care vizează negocierea de Acorduri de Asociere și de Acorduri Cuprinzătoare de Liber Schimb, precum și posibilitatea unui regim de călătorie liber de vize) și multilaterală (pe baza a patru platforme tematice ‘Democrație, bună guvernare și stabilitate’, ‘Integrare economică și convergență cu politicile comunitare’, ‘Securitate energetică’ și ‘Contacte între persoane’).