Brexit: Viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE ar putea fi de tipul unui Acord de Asociere

Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a sugerat ca parteneriatul viitor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie să fie de tipul unui Acord de Asociere şi a precizat că PE nu exclude posibilitatea ca Regatul Unit să beneficieze de o perioadă de tranziţie până la ieşirea completă din UE.
Iulian Tudor
29 mart. 2017, 20:07
Brexit: Viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE ar putea fi de tipul unui Acord de Asociere

“Suntem de părere că cea mai bună cale pentru un viitor parteneriat strâns între Uniune şi Marea Britanie este un acord de asociere bazat pe Articolul 217 din Tratatul (de la Lisabona)“, a afirmat Verhofstadt. „Uniunea poate încheia cu una sau mai multe ţări terţe acorduri prin care stabileşte asocierea, implicând drepturi şi obligaţii reciproce, acţiuni comune şi proceduri speciale”, scrie în articolul invocat. Verhofstadt a subliniat că astfel de acorduri de asociere merg dincolo de un acord comercial şi pot include cooperarea în domeniul securităţii sau programul Erasmus, de exemplu.

De asemenea, PE nu exclude o perioadă de tranziţie, aşa cum a sugerat şi premierul Marii Britanii Theresa May, în scrisoare prin care a declanşat procesul de Brexit.  „Este un eveniment fără precendent si regretabil că un stat membru pleaca, dar în Tratatul (de la Lisabona – n.r.) scrie clar că această instanţă trebuie să dea acordul final pentru acord”, a atras atenţia negociatorul Parlamentului European pentru Brexit. El a precizat că rezoluţia care va fi supusă la vot în PE săptămâna viitoare, şi care este susţinută deja de patru grupuri politice – ALDE, PPE, Verzi şi S&D – prezintă practice punctele-cheie pe care acordul pentru Brexit trebuie să le includă pentru ca aleşii să îl aprobe, informează news.ro.

“Principiul de baza este: cetăţenii pe primul plan”, a explicat el, precizând că se referă atât la cetăţenii UE din Marea Britanie, cât şi la cei britanici din UE. „Vrem ca aceste negocieri să înceapă cu drepturile”cetăţenilor, a precizat Verhofstadt, subliniind: „Suntem complet împotriva faptului ca cetăţenii să devină monedă de negociere”.

Citeşte şi Statele Unite vor ca Regatul Unit să rămână un lider în Europa şi după Brexit

De asemenea, el a cerut ca UE să analizeze metode de a reduce efectele negative suferite de „acei britanici care îşi pierd cetăţenia europeană”, iar soluţia trebuie să fie în concordanţă cu normele UE.

„În al doilea rând, (…) sperăm negocieri corecte şi constructive, adică fără (discuţii – n.r.) de culise”, a subliniat Verhofstadt, oferind ca exemplu de situaţie pe care Parlamentul European nu o va accepta lansarea de negocieri de culise pentru acorduri comerciale între Marea Britanie şi alte ţări, înainte de aprobarea acordului de divorţ. El a atras atenţia că, până în momentul ieşirii, Marea Britanie este în continuare membru UE, cu drepturi şi obligaţii, şi nu are dreptul să negocieze acorduri comerciale singură.

“Unitatea UE este vitală”, a insistat Verhofstadt, explicând că, pe parcursul negocierilor, trebuie luate în calcul interesele statelor membre. El a admis că un caz deosebit îl reprezintă Irlanda, care are legături istorice cu Marea Britanice şi singura ţară UE cu graniţă terestră comună cu Regatul Unit. „Ne aşteptăm ca UE să (…) onoreze toate obligaţiile legale, financiare şi bugetare” pe care şi le-a asumat, a mai spus el.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA