Brexitul este stabilit în prezent la 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 30 martie, 1.00, ora României), însă, după respingerea masivă la 15 ianuarie – cu 432 la 202 voturi – în Camera Comunelor a acordului încheiat de Guvernul Theresei May cu UE, modalităţile divorţului se află în suspans.
Deputaţii din Camera Comunelor urmează să se exprime din nou prin vot asupra unei serii de amendamente. ”Noi putem să trecem legislaţia şi cred că, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat, avem o relaţie foarte solidă cu prietenii şi vecinii noştri din UE şi sunt absolut sigură că dacă ne vor trebui câteva săptămâni suplimentare ar fi fezabil”, a declarat Andrea Leadsom pentru BBC.
Ministrul a adăugat că acest lucru ”nu înseamnă neapărat” că este necesară o prelungire a perioadei de doi ani stabilite de declanşarea Articolului 50 al Tratatului UE, care expiră la 29 martie.
”Eu cred că noi vrem să reflectăm cu atenţie. Însă în actuala stare a lucrurilor, cred cu adevărat că cu susţinereacelor două Camere – Camera Comunelor şi camera Lorzilor -, cu bunăvoinţă şi hotărâre, vom putea totuşi să ratificăm această legislaţie la timp”, a apreciat ea.
La numărul 10 pe Downing Street, o purtătoare de cuvânt a Theresei May a anunţat că poziţia Guvernului nu s-a schimbat.
”Noi nu luăm în calcul o prelungire a (perioadei prevăzute de) Articolul 50 şi suntem angajaţi să facem tot ceea ce este necesar pentru ca textele de lege să fie pregătite atunci când vom părăsi UE, la 29 martie anul acesta”, a adăugat ea.