Brioşe cu făină de greier şi ţuică din ananas. Acestea sunt două dintre produsele alimentare inventate de câţiva studenţi de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava.
Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a organizat, sâmbătă, 21 mai, cea de-a III-a ediție a concursului FIA Food Fest. Anul acesta au participat 25 de grupe de studenţi, care au uimit pe toată lumea cu cele mai inedite idei de produse alimentare.
Tinerii au găsit cele mai tari soluţii pentru înlocuirea ingredientelor clasice cu unele cu totul şi cu totul speciale.
„Studenţii au reuşit să se mobilizeze să creeze produse alimentare noi, care sperăm să se regăsească pe piaţă. Principalul scop este ca studenţii să lucreze în echipă, să vadă ce e dezvoltarea unui produs”, spune Mircea Oroian, decan Facultatea de Inginerie Alimentară, potrivit Antena 3.
Printre ingredientele folosite de studenţi au fost făina din greieri, cumpărată tocmai din Thailanda cu 300 de lei kilogramul, şi amarantul, o pseudocereală bogată în minerale, fără gluten.
De asemenea, au fost folosite şi produse speciale pentru cei care suferă de boala celiacă, de intoleranţă la lactoză sau de diabet.
Premiul I a fost obținut de produsul „Vegan Sticks”, un produs vegan din caju, pulbere de cătină, fulgi de drojdie și sevă de mesteacăn. Pe locul doi s-au aflat două preparate: „Batonul Bukovina”, cu urdă dulce, hrișcă, amarant și quinoa și „Ginger ice cream”, înghețată de ghimbir.
Cu premiul III au fost răsplătite trei produse: brioșe cu făină de greier, pâine cu prune și miez de nucă, și Spinach roll meat – rulouri de carne și spanac.
Unul dintre participanţi i-a surprins pe cei din juriu cu o băutură cu totul şi cu totul deosebită. Acesta a creat ţuica din ananas.
„Ne-a venit ideea ca să facem o băutură mai specială, dintr-un fruct exotic, să vedem ce aromă putem obţine şi am încercat în decurs de două luni. Am făcut probe şi am ajuns la produsul final”, a spus studentul.
Studentii au muncit aproximativ 100 de ore la preparatele lor.